- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Може ли оставка аболирати Ђукановића од свега што је годинама радио

© AP Photo / Risto BozovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Оставка на функцију шефа ДПС неће Мила Ђукановића аболирати од свега што је годинама радио и за шта ће једног дана морати да одговара, поручује посланица ДФ Јелена Божовић.
Ђукановић се три дана након пораза на предсједничким изборима повукао и са функције предсједника партије која је неприкосновено владала у Црној Гори последњих деценија.
„Црна Гора је 2.априла славила пад Ђукановићевог 35- годишњег режима. Након 30. августа, када је развлашћена ДПС влада, развлашћен је и последњи европски диктатор и ту је стављен печат на једну озлоглашену политичку еру која је предуго харала на тлу Црне Горе. Подношење оставке на функцију шефа ДПС-а, Ђукановића неће аболирати од свих непочинстава за које ће једног дана морати да одговара пред правосудним органима у Црној Гори“, каже Божовићева за Спутњик.
Она додаје да народ вапи за правдом.
„Није довољно тражити рушење само нелегално изграђене куће Ђукановића, већ испитивање све имовине читаве породице Ђукановић и многих високих функционера окупљених у ДПС-у, који су се богатили док су грађани истовремено све више тонули у сиромаштво. Можемо прочитати ових дана да Ђукановић одлази у политичку пензију. Звучи превише идилично. Заправо тек сада се очекује епилог приче, хапшење и процесуирање и Мила Ђукановића и многих његових блиских сарадника и чланова породице“, каже Божовићева.

Шминка неће помоћи ДПС-у

Она истиче да именовање младог човјека за новог шефа ДПС-а такође неће аболирати ДПС од бројних сумњивих послова и малверзација, криминала, корупције у које су током 35 - годишње владавине те странке учествовали многи функционери који и данас припадају тој странци.
© Фото : Уступљено СпутњикуЈелена Божовић
Јелена Божовић - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Јелена Божовић
„Без обзира на то каква реконструкција да се деси унутар странке, они су осуђени на пад од избора до избора. ДПС никад не може на темељима на којима је градила свој имиџ повратити свој углед, ма каквим шминкањима покушавали да се представе као неко ко може Црној Гори понудити нешто ново и квалитетно“, поручује Божовићева.

Боље икад него никад

„Оставка предсједника ДПС-а Мила Ђукановића на ту функцију је очекивана. Има логике због свих околности ових дана, и боље је икад него никад. То јесте историјски значајан догађај, чак и чисто дескриптивно да тако кажем послије 30 година један вођа одлази са власти“, казао је професор Правног факултета Милан Поповић гостујући у емисији РТЦГ.
Истакао је да то не значи да по аутоматизму почиње нова и позитивна демократска ера, већ како је казао напротив, у најоптимистичнијој варијанти слиједи тежак и дуги опоравак.
„Не слажем се са аналитичарима да је 30. августа извршена смјена власти. Она јесте формално у институцијама власти, али оно што до данас имамо није смјена власти него једна врста продуженог, тешког и по мало више опасног двовлашћа са елементима безвлашћа“, казао је Поповић.
Истакао је да постоји мафиократија која по ширини и дубини влада Црном Гором, те да, како каже Поповић, она и даље управља Црном Гором.
„Социолошки, мислим на оне који владају економијом и друштвом Црне Горе. Имамо власт која је показала много више слабости него што је народ од њих очекивао. Одлазећи предсједник Мило Ђукановић и његов врх и даље управљају овим базичним основним друштвеним процесима“, казао је Поповић.
© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆОбраћање Јакова Милатовића после победе на председничким изборима у Црној Гори
Обраћање Јакова Милатовића после победе на председничким изборима у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Обраћање Јакова Милатовића после победе на председничким изборима у Црној Гори
Истакао је да говори о институционалном расулу.
„Немам утисак да побједници нових власти имају свијест о ширини и дубини проблема мафиократије зато инсистирам на тим проблемима“, казао је Поповић.
Истакао је да није могуће да се 2. април 2023. не повеже директно са 30. августом 2020. године.
„Ако је протекле двије и по године донијело прилично разочарања код не мало броја подржавалаца алтернативе, онда би 2. април требао да буде нова шанса за боље резултате и поправке лоших оцјена и претходног периода и да се иде озбиљније даље“, казао је Поповић.
Поповић је оцјенио и да је 2. април донио доста тога позитивног.
„Оно што је донио 2. април то је низ позитивних елемената који сами за себе нису превелики али који говоре о томе да постоје извјесно сазријевање свијести. У последњих 30 година не могу се сјетити некога ко је био као нови предсједник Црне Горе Јаков Милатовић самокритичан према свом субјекту, што су мали позитивни знаци“, казао је Поповић.
Погледајте специјалну емисију Спутњика о паду Мила Ђукановића:
Актуелни председник Црне Горе Мило Ђукановић гласао је у Подгорици  - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
РЕГИОН
Мило Ђукановић подноси оставку на функцију шефа ДПС
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
РЕГИОН
Зашто је Мило поднео оставку на функцију шефа ДПС?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала