- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Народна банка Србије повећала референтну каматну стопу на шест одсто

CC0 / Pixnio/Drazen Nesic / Динари – илустрација
Динари – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Народна банка Србије повећала је референтну каматну стопу на ниво од шест одсто.
Повећана је и стопа на депозитне олакшице, на 4,75%, као и стопа на кредитне олакшице, на 7,25%.
При доношењу овакве одлуке Извршни одбор је проценио да је потребно наставити са умереним заоштравањем монетарних услова како не би дошло до раста инфлационих очекивања и како би се осигурало да се инфлација нађе на опадајућој путањи и врати у границе дозвољеног одступања од циља у хоризонту пројекције, саопштено је из НБС.
Из централне банке су додали да преношење досадашњег повећања референтне каматне стопе на каматне стопе на тржишту новца, кредита и штедње указује на ефикасност трансмисионог механизма монетарне политике путем канала каматне стопе.
Истовремено, одржавањем релативне стабилности курса динара према евру, Народна банка Србије знатно доприноси ограничавању ефеката преливања раста увозних цена на домаће цене, као и укупној макроекономској стабилности у условима повећане глобалне неизвесности, додају из НБС.
Из централне банке процењују да би у наредном периоду требало да дође до успоравања домаће инфлације због даљег пада цена у сектору енергетике, као и решавање застоја у глобалним ланцима снабдевања и смањење трошкова контејнерског транспорта, што је допринело слабљењу трошковних притисака на глобалном нивоу.
„Несигурност у погледу глобалног привредног раста и бојазан да би могло доћи до рецесије у развијеним земљама, утицали су на додатни пад цена примарних производа. Ипак, Извршни одбор истиче да је опрезност монетарне политике неопходна због и даље присутних геополитичких тензија поводом сукоба у Украјини, као и чињенице да индиректни ефекти повећаних цена енергената и индустријских сировина у претходном периоду, заједно с тржиштем рада, још увек одржавају базну инфлацију на релативно високом нивоу у већини земаља, што се одражава на увозну инфлацију у Србији. То пре свега важи за зону евра, која је наш најзначајнији трговински партнер, где је, према прелиминарним подацима, и поред смањења укупне инфлације на 6,9% у марту (са 8,5% у фебруару), базна инфлација забележила даљи раст на 5,7% међугодишње (са 5,6% у фебруару)“, наводе из НБС и додају да је укупна инфлација у Србији у фебруару износила 16,1 одсто међугодишње, што је у складу са изнетим пројекцијама Народне банке Србије
Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 11. маја 2023. године.
Графикон, економија илустрација - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
ЕКОНОМИЈА
ММФ после двонедељне посете дао оцену српске економије и изнео прогнозе до краја године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала