- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Политико“: Земље ЕУ не могу да се договоре где ће куповати муницију за Кијев

© AP Photo / Alexei AlexandrovМуниција за аутоматску пушку
Муниција за аутоматску пушку - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Земље ЕУ договориле су се да купе огромну количину муниције за Украјину, али још не могу да одлуче од кога ће је набавити, пише лист „Политико“ позивајући се на изворе.

Како се наводи, остаје спорно питање да ли ће се уговори о набавци муниције за Кијев склапати искључиво са компанијама из ЕУ или ће бити отворени и за произвођаче из других земаља.

Према наводима дипломата на које се лист позива, Париз се залаже за то да се уговори о набавци муниције за Украјину склапају искључиво са компанијама из ЕУ. Грчка и Кипар подржавају Француску што је, како се истиче, повезано са жељом да избегну закључивање уговора са турским произвођачима оружја.
Како је прецизирано, Европска комисија такође треба да „мапира капацитете“ одбрамбене индустрије блока пре финализације споразума јер постоји бојазан да она нема капацитет да брзо произведе потребну количину муниције.
Извори листа из дипломатских кругова истичу да су се, упркос неслагањима, амбасадори земаља ЕУ договорили да се Кијеву испоручи велика количина муниције. Очекује се да ће званични текст споразума бити објављен следеће недеље.
Подсетимо, лидери ЕУ на самиту 23. и 24. марта подржали су идеју да у наредних годину дана испоруче Украјини милион артиљеријских граната. Планирано је да се то реализује испоруком муниције из европских складишта, путем заједничких поруџбина и набавки, као и повећањем војне производње ЕУ.
Москва је више пута упозоравала Запад да престане да пумпа Кијев оружјем и муницијом, истичући да то само одлаже неизбежно и ствара ризик од отворене конфронтације.
Муниција за хеликоптере руских војно-космичких снага у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
Специјална операција у Украјини
Европа у проблему: Нема довољно компоненти за производњу муниције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала