- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Састанак у Пекингу: Макрон позвао Си Ђинпинга да „уразуми Русију“

© AP Photo / Thibault CamusЕмануел Макрон и Си Ђинпинг
Емануел Макрон и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Кина је спремна да заједно са Француском позове светску заједницу да што пре обнови мировне преговоре између страна у украјинској кризи, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг након разговора са француским председником Емануелом Макроном у Пекингу. Макрон је, са своје стране, позвао Сија да „уразуми Русију“.

„Што се тиче украјинске кризе, Кина ће чврсто тежити промовисању мировног дијалога и политичком решавању ситуације. Кина је спремна да сарађује са Француском, позивајући међународну заједницу да што пре обнови мировне преговоре, да у складу са циљевима и принципима Повеље УН узме у обзир легитимне безбедносне интересе свих страна, да тражи политичко решавање кризе и гради уравнотежену, ефикасну и одрживу структуру европске безбедности“, рекао је Си Ђинпинг, преноси Кинеска централна телевизија.

Истиче се да Кина и Француска позивају светску заједницу на рационалност и уздржаност у украјинском питању како би се избегле акције које би погоршале кризу или довеле до тога да се она отргне контроли.

Спречити употребу нуклеарног оружја

Си Ђинпинг је такође апеловао на међународну заједницу да не дозволи употребу нуклеарног оружја и нападе на цивилне нуклеарне објекте у контексту украјинске кризе.

„Кина је спремна да сарађује са Француском, позивајући међународну заједницу да испуни свечано обећање да неће употребљавати нуклеарно оружје и да неће водити нуклеарне ратове, да ће се противити употреби биолошког и хемијског оружја под свим околностима, као и оружаним нападима на нуклеарне електране и друге цивилне нуклеарне објекте“, рекао је кинески лидер.

У том контексту Макрон је потврдио да се Француска противи распоређивању нуклеарног оружја ван територије земље која га поседује.
„Француска дели жељу Кине о томе да нуклеарно оружје треба да буде искључено из тог сукоба (у Украјини). То подразумева поштовање међународних споразума у тој сфери. Такође, нуклеарно оружје ни у ком случају не би требало да буде распоређено ван земаља које га поседују, посебно у Европи“, рекао је француски лидер.

Макрон позвао Сија да „уразуми Русију“

Макрон је позвао Си Ђинпинга да „уразуми Русију“ и допринесе преговорима у Украјини.
По речима француског лидера, ситуација у Украјини „задала је ударац стабилности у свету, ставила је тачку на вишедеценијски мир у Европи“.

„Говорити о стратешком и обострано корисном партнерству значи говорити о миру и стабилности у свету. Ми смо томе посвећени. Знам да сте ви посвећени Повељи УН, стриктном поштовању одговарајућих докумената у нуклеарној сфери, свему што доприноси миру и стабилности на планети. Знам да могу да рачунам на Вас у погледу принципа која сам управо навео како би уразумили Русију и како би се сви довели за преговарачки сто“, истакао је Макрон.

Макрон борави у посети Кини од 5. до 8. априла. За то време ће посетити Пекинг и град Гуангџоу у јужној кинеској провинцији Гуангдунг. Како се наводи, ово је трећи пут да Макрон посећује Кину као председник Француске.
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
РУСИЈА
Макрон по доласку у Пекинг: Кина може да одигра важну улогу у решавању сукоба у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала