- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Лавову расколници срушили дрвену цркву канонске УПЦ

© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаправославна црква, црква брвнара
православна црква, црква брвнара  - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Заједница расколничке структуре „Православна црква Украјине“ срушила је дрвену цркву канонске Украјинске православне цркве у Лавову, саопштио је заменик градоначелника Лубомир Зубач.
„Заједница ПЦУ уређује територију, демонтирајући постојеће нелегалне објекте Московске патријаршије у Сихову“, написао је Зубач на друштвеним мрежама.
По његовим речима, „све се одвија по закону, а полиција обезбеђује ред“.
Касније је шеф регионалне војне администрације Лавова Максим Козицки објавио видео на Телеграму на коме је приказано како багер руши дрвену цркву.
„Последње упориште московске цркве у Лавову. Рушење у Сихову“, написао је на Телеграму шеф регионалне војне администрације Лавова Максим Козицки на Телеграму.
Канонска УПЦ је саопштила да је црква брвнара у Лавову која се руши била посвећена Светом равноапостолном кнезу Владимиру.
„Цркву су покушали да сруше већ неколико пута. Раније су злонамерници палили цркву. Према одлуци локалних власти уместо цркве УПЦ на тој земљи планирају да саграде цркву ПЦУ“, наводи се у саопштењу канонске УПЦ на Телеграму.
Раније је градоначелник Лавова Андреј Садови саопштио да ће сва имовина УПЦ бити предата или расколничкој ПЦУ или граду.
У новембру прошле године делатност канонске Украјинске православне цркве забрањена је на територији Лавовске области у Украјини.
Кијевско-Печерска лавра у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
РУСИЈА
У Лавовској области забрањена делатност канонске Украјинске православне цркве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала