- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Чавушоглу: Анкара очекује да се сукоб у Украјини оконча преговорима

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМинистри спољних послова Русије и Турске, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу
Министри спољних послова Русије и Турске, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
Пратите нас
Анкара очекује да сукоб у Украјини буде окончан преговарачким процесом, на основу међународног права и спремна је да уложи све своје капацитете за решавање кризе, изјавио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу након разговора с руским колегом Сергејом Лавровом.
„Разговарали смо очи у очи, затим су се састале делегације. Дефинитивно, Украјина је била једна од тема о којима смо разговарали на састанцима, а размотрили смо и низ регионалних проблема“, изјавио је турски министар на заједничкој конференцији за новинаре са Сергејом Ларвовом.
Чавушоглу је истакао да је Анкара узнемирена због могућности да ситуација у Украјини ескалира на пролеће.
„Делимо узнемиреност у вези с могућом ескалацијом ситуације у Украјини током пролећних месеи. Увек говоримо: у том рату неће бити победника. Верујемо да ће се рат завршити преговорима, због тога настављамо да улажемо напоре. Наставићемо своју објективну и избалансирану политику“, рекао је Чавушоглу.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен је раније у интервјуу за немачке медије изјавио да је могућа контраофанзива украјинских снага у наредним недељама.

Неопходно уклонити препреке за реализацију споразума о житу

Чавушоглу је додао да је с Лавровом разговарао о реализацији „житног споразума“ и да Анкара сматра да је неопходно да се уклоне све препреке о испорукама руског ђубрива на светско тржиште.
„Наставак реализације споразума је важан не само за испоруке жита и ђубрива из Русије и Украјине, него и због тога што је потребно умањити негативне последице светске прехрамбене кризе“, рекао је Чавушоглу, подсетивши да је о тој теми разговарао и с генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом.
Чавушоглу је додао да су Москва и Анкара размотриле заједничке кораке које могу да предузму у вези с решавањем тог питања.
Мевлут Чавушоглу је, такође, рекао да је с руским колегом разговарао о билатералној сарадњи и перспективама њеног даљег развоја.
„Разговарали смо, пре свега, о реализацији пројекта нуклеарне електране 'Акују', сарадњи у области туризма. Прошле године је 5,2 милиона туриста из Русије посетило Турску. Очекујемо да ће ове године бити још више туриста", додао је Чавушоглу.

Прехрамбени споразум

Председник Русије Владимир Путин је раније изјавио да Русија инсистира на пакетном карактеру „прехрамбеног споразума“ и његовом свеобухватном испуњавању, како би се прехрамбени производи испоручивали пре свега афричким земљама, које су до сада добиле свега три одсто укупне количине извезеног жита.
Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја је раније у писму заменику генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартину Грифитсу указао на то да се Русија не противи продужавању рока за реализацију црноморске житне иницијативе за 60 дана – до 18. маја.
„Прехрамбени споразум“, који су 22. јула прошле године потписали представници Русије, Турске, Украјине и Уједињених нација, подразумева извоз украјинског жита, прехрамбених производа и ђубрива Црним морем из три луке, укључујући Одесу. Координацијом пловидбе бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Путин је у септембру указао на то да највећа количина украјинског жита одлази у западне земље, уместо у Африку, којој је оно преко потребно.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
Специјална операција у Украјини
Лавров: Преговори о украјинској кризи могући само ако се буду поштовали интереси Русије
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
РУСИЈА
Кина жестоко одговорила Западу поводом Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала