Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Рама: Косово је данас независно и Србија се предаје тој реалности

© Sputnik / Лола ЂорђевићЕди Рама
Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
Пратите нас
Албански премијер Еди Рама рекао је да је „Косово данас независно и Србија се предаје тој реалности која се не може променити“ али и додао да је „далеко дан када ће Србија признати Косово“.
Компромиси које Приштина мора да учини, ма колико они за њих били болни, су „чај од камилице“ у односу на оно што Београд мора да прихвати у дијалогу, рекао је албански премијер Еди Рама.
Албански премијер рекао је да после састанка у Охриду види светло на крају тунела када је у питању дијалог Београда и Приштине.

О дијалогу Београда и Приштине и ЗСО

„Постоји то светло и сваки корак напред је корак ка њему, а прошли смо векове и деценије када је сваки корак напред био корак у таму“, рекао је Рама у интервјуу за Политички дебатни клуб (КДП), македонски портал на албанском језику
Рама каже да је „Заједница српских општина договор који је потписан и да има посебну важност, јер се ради о максимуму који Приштина може да понуди Београду и српској заједници на Косову и Метохији“.
На питање шта мисли о гласном противљењу Аљбина Куртија оснивању ЗСО, Рама каже да је „транзиција из поетике опозиције у прозу власти болна“.
„Та транзиција није лака, посебно када је поезија веома жестока, онда је и транзиција тежа, али је то нешто што се догађа свакоме“, рекао је Рама.

Односи на Балкану никад нису били бољи

Према његовим речима, односи на Балкану никад нису били бољи, чак и односи Београда и Приштине.
„Данас имамо процес нормализације односа уз помоћ Европске уније и САД, који су дали веома значајне и занимљиве сигнале у вези са могућношћу краја конфликта и почетка нове ере“, наводи албански премијер.
Рама каже да су се односи Београда и Приштине већ побољшали, јер „ко је до јуче мислио да Аљбин Курти може сести са председником Србије Александром Вучићем“.

Извињење Београда

Ако желимо да се Србија једног дана извини Косову, морамо да се помиримо, поручио је албански премијер.
„Опраштање није тако лако, то је процес. Тако да морамо да направимо мир. А, радити за мир је много теже... Има неких који кажу да је мир много тежи од рата. Ја нисам ратовао, ја више волим мир. Наравно, рат је последње средство“, рекао је Рама.
Премијер Албаније тврди да је Балкан регион у коме Русија има највећи утицај на европском континенту.

Србија не може да уведе санкције Русији и не треба је притискати

Рама је, говорећи о притиску на Србију да уведе санкције Русији, рекао да Србију због тога не треба притискати.
„Србији то не може да уради ни политички ни технички. Србија је готова без руског гаса. Она није Немачка која може да чека и да у њој сваке друге суботе канцелар отвара још једну платформу за течни нафтни гас, преко ког ће набављати далеко скупљи гас из Катара и других земаља“, рекао је Рама.
Према његовим речима, интерес Запада и Албанаца је да се Србија сврста уз ЕУ и САД, а не да се изолује.
„Шта је наш интерес? Да Србија буде изолована, да се Србија претвори у деструктивну силу или да се Србија интегрише са свим тешкоћама, са свим препрекама, са свим тим својим борбама? Кажем да је ово друго важније. Оно што је најважније за будућност наше деце на овим просторима, јесте да им пренесемо страст да се не боре једни против других“, поручио је Рама.

Страшан начин на који је Тачи отишао у Хаг

Говорећи о суђењу бившим вођама ОВК, рекао је да је „страшна чињеница да је Хашим Тачи одведен у Хаг без оптужнице, док је био на функцији шефа државе“.
„Ниједна друга земља то не би прихватила, никада. И нико се у било којој другој земљи не би усудио да затвори председника и каже му - 'хајде, улази овде у затвор док ми формулишемо оптужницу'. Сада је суђење почело. Ово је процес који ће бити тежак и дуг. Али, верујем да на крају овај процес неће успети да криминализује борбу за слободу Косова. У међувремену, ми ћемо се са своје стране потрудити, да не утичемо на процес, јер на њега не можемо да утичемо, али ћемо се потрудити да олакшамо терет блата баченог на ОВК кроз халуцинантни извештај Дика Мартија који се, нажалост, претворио у званични извештај Савета Европе“, рекао је Рама.
Казао је и да је за њега питање ОВК и Хашима Тачија од великог значаја за нацију и то не само за Косово, већ за цео албански народ.
Јариње - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
СРБИЈА
Западу јасно да сада не могу да реше косовско питање – прелазе на „проверени“ - план „Б“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала