- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Биолабораторије САД доводе у опасност читаве регионе у свету

© AFP 2023 / Paul J. RichardsЧлан јединице америчке војске испред знака Пентагона
Члан јединице америчке војске испред знака Пентагона - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
Пратите нас
На подручјима на којима се налазе америчке биолабораторије постоји ризик од ширења опасних патогена, њихов рад у трећим земљама ствара озбиљну опасност за целе регионе, саопштио је начелник Јединица за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије, генерал-потпоручник Игор Кирилов.
„САД никада нису прецизно говориле о својим обавезама у области безбедности истраживања у биолабораторијама које су под њиховом контролом. Нетранспарентност њихове делатности ствара ризик од ширења опасних патогена на подручјима на којима су биообјекти смештени. Како смо у више наврата наводили, преношење најопаснијих истраживања изван граница националне територије су део стратегије Сједињених Америчких Држава у сфери биолошке безбедности. Притом размештање биообјеката у трећим земљама не узима у обзир интересе локалног становништва и представља озбиљну опасност за целе регионе“, рекао је Кирилов на конференцији за новинаре.
Кирилов је на пример навео случај кријумчарења токсичних супстанци у америчке војне базе у Јужној Кореји.
Јужнокорејска јавна организација је у августу 2021. године поднела тужбу против биолошке лабораторије Форт Дертика и Оружаних снага САД у тој земљи због кријумчарења токсичних супстанци у америчке војне базе, противно јужнокорејском законодавству.
„Судска тужба је повезана с тим што је америчка команда у Кореји од новембра 2017. до јануара 2019. године незаконито увозила опасне супстанце у своје војне базе. Петог априла 2022. године житељи Јужне Кореје су изашли на улице у знак протеста против биолошких лабораторија САД поред њихове војне базе у Пусану“, подсетио је Кирилов.

Циљеви биолошких програма САД - стезање обруча НАТО-а око Русије

Циљеви америчких биолошких програма САД доказују да Вашингтон постсовјетски простор посматра као платформу за ширење снага НАТО-а, рекао је Кирилов.
Према његовим речима, Пентагон финансира пројекте двојне намене уз помоћ система грантова, а новац иде Украјинском научно-техничком центру и Међународном научно-техничком центру.
„Циљ програма смањења биолошке претње јесте заштита САД, њихових оружаних снага и савезика. То поново потврђује да Вашингтон постсовјетски простор посматра као платформу за ширење војних одреда НАТО-а“, навео је Кирилов.

Објављена нова листа имена учесника у биолошким пројектима

Министарство одбране објавило је и нову листу имена украјинских и америчких држављана који су учествовали у војно-биолошким пројектима.
У том списку су руководилац невладине организације „Међународни институт за венеричне болести и туберкулозу“ у Кијеву Елиот Џејкобс Перлман који је непосредно учествовао у формирању лабораторијске базе за реализацију војно-биолошких истраживања на територији Украјине.
На списку је и Грег Глас, професор са института за нове патогене при Универзитету у Флориди, а он се бавио изучавањем ширења узрочника туларемије у Украјини, а учествовао је и на пројекту Ју-пи-8 (ширење кримско-конго хеморагичне грознице и хантавируса у Украјини).
Такође, ту је и професор Ендрју Стенли Пекос, један од водећих консултаната на пројекту Ју-пу-2 (примена геоинформационих система, даљинског праћења и лабораторијске дијагностике за откривање болести туларемије и антракса код људи и животиња у Украјини).
Када је реч о украјинским држављанима, на списку су Наталија Родина (заменица директора Кијевског областног лабораторијског центра) и Јелена Нестерова (директор Украјинског института за истраживање јавног здравља).
Министарство одбране Русије сматра да је америчко Министарство енергетике, заједно са Пентагоном, главни организатор и директни учесник у војно-биолошким активностима.
По речима Кирилова, упркос принудној паузи повезаном са извођењем специјалне војне операције, тренутно је Америка обновила програм изградње биолошких лабораторија у Украјини и проширују формат за обуку украјинских биолога.

Пентагон не одустаје од своје делатности

Кирилов је, такође, упозорио на то да ће Пентагон наставити своја истраживања у биолабораторијама у Украјини и другим земљама због нејасне реакције светске заједнице и страха од супротстављања Вашингтону.
„Планови Пентагона да настави истраживања двојне намене у украјинским биолабораторијама и у другим земљама под промењеним називом програма јесте резултат нејасне реакције светске заједнице, услед страха низа земаља да се супротставе америчким властима“, рекао је Кирилов.
Он је навео да је амерички Стејт департмент припремио серију публикација, у којима покушава да доведе у сумњу чињенице о својим нелегалним биолошким истраживањима, поткрепњене документима. На сајту Стејт департмента је 14. марта објављен билтен, у којем је Русија поново оптужена за дезинформисање.
Генерал је навео да су у покушају да одбију напад на Демократску партију САД провладини амерички медији, укључујући „Вашингтон пост“, објавили саопштења Стејт департмента у којима се негирају утврђене историјске чињенице о припреми војно-биолошких напада на територији Северне Кореје и Кине почетком 50-их година прошлог века, а да се информације које је објавило Министарство одбране Русије игноришу.
„САД полазе од логике да су, ако нису доказане раније епизоде, све оптужбе у вези са садашњом војно-биолошком делатношћу - дезинформације“, закључио је Кирилов.
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
РУСИЈА
Руска Дума: Под маском биолабораторија у Украјини су се скривале базе НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала