- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Свемирски ватромет: Производи се први вештачки пљусак метеора

CC0 / Пиксабеј / Пљусак метеора
Пљусак метеора - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
Пратите нас
Јапански старт-ап АЛЕ објавио је да намерава да постане прва компанија која ће створити вештачки метеорски пљусак који може да се лансира на захтев.
Пројекат не само да ће створити спектакуларан призор назван “свемирски ватромет”, већ ће такође прикупити важне податке о Земљиној мезосфери, подручју које се протеже на висини од 50 до 100 км и о којем се заправо зна изненађујуће мало.
“Наш циљ је да допринесемо одрживом развоју човечанства и да свима нама приближимо свемир, каже Лена Окајима, извршна директорка старт-апа.
Да би се створиле “звезде падалице”, мале металне куглице мораће да се пошаљу у свемир и да се пусте око 400 км изнад Земље.
Пошто ударе у атмосферу, створиће светлосни шоу видљив из целог света.
Док је прва демонстрација била планирана за 2020, због техничких проблема пројект је одложен за2025. годину.
Иначе, у обилном метеорском пљуску у једном сату појави се више десетина или стотина метеора. Пљусак траје од неколико сати до више дана.
Метеорски пљускови потичу с путања постојећих или ишчезлих комета.
То су заправо свемирске крхотине које великим брзинама ударају у Земљину атмосферу, при чему се на небу, на путањи метеора, појављују светле траке. Већина делова је мања од зрна песка, па их јако мали број доспе до тла. Остаци који су довољно велики да преживе пад називају се метеоритима. Метеорске су кише врло ретка појава, која се догађа тек неколико пута током једног века, преноси портал Дневно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала