- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Морнаричка пешадија руске морнарице на вежби бојевог гађања у Приморском крају - Sputnik Србија

УЖИВО ДНР: У случају контраофанзиве снаге Кијева ће претрпети колосалне губитке

Пратите нас
У току је 408. дан специјалне војне операције у Украјини. Настављају се борбе у Артјомовску иако је јуче саопштено да је руска војска практично очистила цео центар града и заузела железничку станицу чиме је приморала украјинску војску на повлачење. Украјински генерал признао да јеодбрана Артјомовска изгубила сваки смисао са војне тачке гледишта.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:21 07.04.2023
20:20 07.04.2023
19:22 07.04.2023
Председник САД Џо Бајден продужио је на годину дана уредбу која предвиђа могућност увођења нових санкција против Русије на основу „штетне спољне активности“ Москве, наводи се у документу који је објавила Бела кућа.
Како је прецизирано, тиме се продужава на годину режим низа санкција које су уведене, између осталог, под изговором мешања Русије у америчке изборне процесе, као и након почетка руске специјалне војне операције у Украјини.
„Штетне активности владе Руске Федерације у иностранству и даље представљају необичну и изузетну претњу по националну безбедност, спољну политику и економију САД. Из тог разлога, ванредни режим мора остати на снази и након 15. априла 2023. Стога продужавам на годину дана режим (санкционог) ванредног стања које је уведено уредбом 14024“, рекао је Бајден у саопштењу.
19:12 07.04.2023
У случају да крене у контраофанзиву украјинска војска ће претрпети колосалне губитке већ у првих неколико сати, сматра саветник лидера ДНР Јан Гагин.
"Украјина се спрема за контраофанзиву, они то најављују и сви знамо да ће се то десити", рекао је он за ТВ "Русија 1".
18:19 07.04.2023
Украјински премијер Денис Шмигаљ отупутоваће у наредним недељама у Канаду где ће тражити додатно наоружање потребно украјинским снагама за контраофанзиву, пише "Глоуб анд мејл".
У интервјуу за овај лист Шмигаљ је рекао да је Кијеву сада најпотребнија тешка оклопна техника, артиљеријска муниција и то за хаубице и тенкове.
16:11 07.04.2023
Канонска УПЦ предала је суду молбу да јој се предају храмови Кијевско-печерске лавре који су сада државно власништво, саопштио је адвокат игумана лавре, протојереј Никита Чекман.
15:17 07.04.2023
Група провокатора, присталица расколничке Православне украјинске цркве, покушала је да протера вернике канонске УПЦ из Кијевско-печерске лавре који су дошли у храм поводом празника Благовести.
Верници настављају са молитвама не обраћајући пажњу на њихове повике.
Њих више стотина моле сена отвореном код храмова Доње лавре.
Литургија расколника одржана је у Успенској цркви, главном храму лавре, али је било свега тридесетак људи, међу њима бивши председник Украјине Петар Порошенко.
13:48 07.04.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
Руска војска је током протеклог дана у доњецком правцу ликвидирала око 260 украјинских војника и три тенка;
У купјанском и краснолиманском правцу Кијев је изгубио око 80 војника;
Руске снаге су у Донбасу уништиле и два украјинска складишта муниције;
У близини насеља Новоберислав у Херсонској области погођен је командно-осматрачки пункт одреда 126. бригаде Територијалне одбране Украјине;
Руски системи ПВО су у протекла 24 сата оборили 11 украјинских беспилотних летелица и два пројектила испаљена из вишецевних ракетних бацача „хајмарс“.
12:44 07.04.2023
Пажљиво пратимо саопштења Вашингтона о контраофанзиви
Москва пажљиво прати саопштења Вашингтона о томе да ће украјинска војска ускоро кренути у контраофанзиву и узима их у обзир приликом планирања специјалне војне операције у Украјини, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
12:21 07.04.2023
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
Специјална операција у Украјини
Лавров: Преговори о украјинској кризи могући само ако се буду поштовали интереси Русије
11:02 07.04.2023
Блинкен: Ускоро креће контраофанзива украјинске војске
Државни секретар САД Ентони Блинкен изјавио је да би контраофанзива украјинске војске могла да буде покренута већ у наредних неколико седмица.
Такође је рекао и да западне земље које подржавају Кијев имају два циља када је реч о умешаности у украјинску кризу.
„Први циљ је да се помогне Украјини да поврати територије, а други циљ је да се омогући Кијеву да изгради своје средњерочне и дугорочне могућности“, казао је Блинкен у интервјуу француском листу „Вест-Франс“.
Упитан да ли ће Америка подржавати Кијев и у настојању да силом заузме Крим и Донбас, Блинкен је рекао да та одговорност лежи на Украјини.
11:02 07.04.2023
09:20 07.04.2023
Ухапшени украјински агенти код Херсона
Припадници руске Федералне службе безбедности ухапсили су украјинског агента и његовог помоћника приликом покушаја шпијунаже у Херсонској области.
Како се наводи у саопштењу ФСБ-а, украјински агент је прикупљао информацију о локацијама и броју јединица руске војске на територији Херсонске области и слали информације Служби безбедности Украјине.
Такође су слали и руте кретања руских снага са циљем да украјинска артиљерија узме у обзир те локације приликом гранатирања.
Према руском закону, украјинским шпијунима прети максимум 20 година затвора.
07:42 07.04.2023
Протекле ноћи ваздушна опасност на истоку Украјине
Узбуна за ваздушну опасност током ноћи проглашена је у Сумској и Черниговској облассти Украјине, саопштило је украјинско Министарство за дигиталну трансформацију.
Први пут су се сирене огласиле још у 23.25 по локалном времену у обе области практично истовфемено, наводи се у саопштењу.
Локалне власти за сада се нису оглашавале о томе шта су биле мете гађања руске војске.
07:41 07.04.2023
07:40 07.04.2023
Погођена база украјинских маринаца
Руска авијација гађала је базу украјинских маринаца која је из Одесе пребачена у Херсонску област и том приликом ликвидирала преко 50 украјинских војника, изјавио је портпарол руске групације „Дњепар“ Андреј Руљев.
Такође је рекао и да је руска артиљерија уништила и две украјинске минобацачке јединице које су се налазиле у насељима Берегово и Никољско.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала