- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Влада најавила Акциони план који прати Програм заштите ваздуха у Србији

© Sputnik / Милош ЋурчинНајвећа загађеност ваздуха је ујутру и увече
Највећа загађеност ваздуха је ујутру и увече - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
Пратите нас
Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да ће јавности ускоро бити представљен Акциони план који прати Програм заштите ваздуха у Србији за период од 2022. до 2030. године, како би грађани имали увид у конкретне пројекте који се спроводе.
Она је на састанку Радне групе за системско решавање питања заштите ваздуха оценила да грађани Србије нису довољно информисани о томе да Влада препознаје овај проблем и да интензивно ради на њему, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима.
„Проблем загађености ваздуха подељен је на четири основна сегмента - индивидуална ложишта, саобраћај, енергетска ефикасност и извори загађења ваздуха из пољопривреде“, рекла је Брнабић након састанка.
Чланови Радне групе усагласили су се да се у наредна 24 месеца угасе котларнице у јавним институцијама које тренутно користе угаљ, мазут и лож уље за грејање, а за које постоје техничке могућности прикључења на систем даљинског грејања или на гасовод.
На састанку је истакнуто да ће се интензивно радити на томе да се свим грађанима финансијски олакша прелазак на еколошки прихватљиве енергенте који не загађују ваздух.
Како је навела премијерка, на састанку су утврђени даљи кораци који се односе на пошумљавање пољопривредног земљишта лошијег квалитета.
Реч је о 10 јединица локалне самоуправе, као што су Београд, Ниш, Крагујевац и друге, које спадају у најзагађеније када је реч о ПМ честицама.
Брнабић је нагласила да је неопходно установити шта ће бити додатни ефекти већег пошумљавања.
„Имамо конкретне резултате, али нам је намера да урадимо још много више у будућности“, истакла је она.
Премијерка је рекла да је на састанку Радне групе за заштиту и унапређење квалитета ваздуха анализирано све што су оперативни тимови урадили од претходног састанка.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала