- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарска као окупатор Северне Македоније: Сад би да учествују у мењању устава

© Sputnik / Лола ЂорђевићПрипрема споразума за потписивање
Припрема споразума за потписивање - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
Пратите нас
Захтевом да добије "улогу саветника" у најављеним уставним променама у Северној Македонији Бугарска је претерала и понаша се "окупаторски", сматра Ристо Никовски, некадашњи македонски амбасадор у Русији, Албанији и Британији.
Бугарска је очигледно решена да Северну Македонију не остави на миру па је као још један услов овој држави да би јој дала зелено светло на путу ка ЕУ, поставила да добије „улогу саветника“ у најављеним уставним променама које Северна Македонија планира.
Председник Северне Македоније Стево Пендаровски бугарски предлог назвао је „окупаторским“, јер Бугарска жели да у уставне промене буде укључена бугарска мањина.

Бугарска не зна шта хоће, али хоће одмах

Шта је овде спорно и шта Бугарска у ствари жели од Скопља, питање је на које је одговор дао Ристо Никовски, македонски дипломата у пензији и бивши амбасадор те државе у Русији, Албанији и Великој Британији.
„Ни Бугари не знају сами шта је то што хоће од нас али желе то одмах. Они хоће да учествују у промени нашег устава, не само да буду саветници или нешто слично већ актери. Другим речима, желе да они нама мењају Устав,“ објашњава наш саговорник из Скопља.
Никовски каже да је ово мала трагедија њихове државе али и саме Бугарске јер више се не ради ни о обичном безобразлуку већ о нечем другом.
„Добро је то је наш министар спољних послова реаговао и рекао да тако нешто не долази у обзир, а још је боља изјава нашег председника да се то не може десити јер нисмо под окупацијом. У сваком случају, Бугарска наставља са игноранцијом наше државе као суверене и гледају нас као да смо њихова колонија. Мислим да је то пре свега резултат наше политике јер смо прихватили доста њихових захтева и зато се они тако и понашају,“ каже наш саговорник.
Македонска застава - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
РЕГИОН
Ново заоштравање између Скопља и Софије, а оптужени – Руси
Бугарска је претерала, истиче он, али очигледно је да нико не жели да реагује, посебно што се овако нешто не дешава нигде у свету.
„Ово се нигде у свету не дешава, чак ни да је окупација у питању јер питање устава је унутрашње питање сваке земље. Бугарски фашизам очигледно да је опет оживео као да смо у Другом светском рату,“ каже он.

Брисел апсолутно затајио

Према његовим речима, Брисел, односно, Европска унија, чија је Бугарска чланица, апсолутно је затајио у случају Северне Македоније.
„Брисел је одавно требало да реагује на бугарско неофашистичко понашање, међутим, нису ни они криви што се Северна Македонија понаша као поражена земља и гута све кнедле које поставља Софија. Тако док се ми сами не променимо биће овако како нам је сада,“ сматра Ристовски.
Северна Македонија је, подсећа он, од потписивања Преспанског споразума изгубила своју оријентацију, а Бугарска је схватила да је Скопље спремно да попушта и од тада па до сада томе нема краја.
Уставне промене неопходне су како би Северна Македонија, сходно споразуму са Бугарском, начинила наредни корак у процесу евроинтеграција. Кључна тачка мењања македонског устава је укључивање Бугара као конститутивног народа.
Питање уставних промена велики је залогај за владу на чијем се челу налазе социјалдемократе, која тек треба да убеди опозицију да обезбеди двотрећинску већину, неопходну за овакав потез. Убеђивање, како ствари стоје, неће бити лак залогај за власти, јер највећа опозициона партија ВМРО-ДПМНЕ сматра да су уставне промене штетне по националне интересе.

Историјат сукоба

Бугарска влада коју је 2020. године предводио Бојко Борисов блокирала је македонски пут ка Европској унији, користећи прилично оштру реторику и сматрајући да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.
После Борисова, влада Кирила Петкова је унеколико ублажила став, али то није превише утицало на напредак Северне Македоније ка ЕУ, па су се две стране, на инсистирање Француске, договориле да Скопље, ипак, направи први корак ка Бриселу, али да наставак интеграција зависи од уставних промена.
Бугарска је, већ годинама, једина препрека почетку преговора Северне Македоније са Европском унијом, иако су две државе 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.
Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине. С друге стране, у Северној Македонији, према резултатима пописа објављеним у среду, живи око 3.500 Бугара.
Бугарска такође тврди да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као " регионална форма бугарског језика".
Демонстрант са старом националном заставом у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
РЕГИОН
Бугарски европарламентарци државном врху Северне Македоније: Ко хоће да нас завади, промените устав
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала