- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Одговор на америчке акције: Русија развија системе за противсателитску борбу

CC BY 2.0 / Official SpaceX Photos / Flickr / Мисија "Старлинк"
Мисија Старлинк - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
Пратите нас
Русија наставља да развија системе за противсателитску борбу јер, како кажу руски експерти, Американци активно развијају обавештајне сателите, помажу украјинским војницима у преношењу информација и имају у плану да милитаризују свемир. Нови руски системи противсателитске борбе биће зато намењени за уништавање групе непријатељских сателита.
Како пише руски часопис „Војна мисао“, који издаје Министарство одбране, руска држава ће развијати системе за противсателитску борбу на бази ловаца МиГ-31 и авиона Ил-76. Према наводима овог часописа, као пример за нови систем послужиће систем противкосмичке одбране „Контакт“, развијен на бази ловца-пресретача МиГ-31, борбени ласер А60 „Сокол-Ешелон“, развијен на бази транспортног авиона Ил-76, као и ласерски комплекс „Пересвет“.

Системи за противсателитску борбу – одговор на акције САД

Руски војни историчар Јуриј Кнутов каже за Спутњик да Русија наставља да развија системе за противсателитску борбу због акција Американаца.
„Сједињене Америчке Државе почеле су активно да развијају офанзивно оружје, укључујући и у свемиру, као и сателите који су способни не само да прикупљају обавештајне информације, већ и да делују против наших сателита. Поред тога, чују се чак тврдње да и Украјина користи противсателитско оружје. Међутим, као што знамо, ова земља није у позицији да развије такво оружје. Иза овога, логично, стоје земље-чланице НАТО, пре свега, САД“, објашњава саговорник Спутњика.
Зато је развој руских система за противсателитску борбу, према речима Кнутова, одговор на овакве акције Сједињених Америчких Држава.
„Због САД смо кренули да развијамо ове системе које смо раније имали. На пример, МиГ-31 користили смо за испоручивање пројектила који су способни да стигну у свемир и униште непријатељски сателит. И сада се поново враћамо овом пројекту. С обзиром на то да смо већ тада имали најозбиљније помаке у том погледу, за развој таквог система неће бити потребно много времена. Ово је одговор на акције Американаца које врше против наших сателита са територије Украјине. Штавише, оваква дејсва забрањена су међународним правом“, констатује наш саговорник.
Међутим, према мишљењу руског војног експерта Ивана Коновалова, није искључено да Русија развија системе за противсателитску борбу из разлога што Американци имају у плану да милитаризују свемир.
„Није искључено да ово има везе и са компанијом „Спејс екс“ која припада Илону Маску који ради за Пентагон. Не искључује се да је он на ниским орбитама начичкао своје сателите. Тамо их има преко 3000. И ови сателити, вероватно, помажу украјинској војсци преко мреже „Старлинк“. Поред тога, САД имају велике планове за милитаризацију свемира. И због тога је неопходно развити контрамере, а ово је једна од њих“, објашњава саговорник Спутњика.

Уништава непријатељске сателитске констелације

Ови системи за противсателитску борбу, према речима експерта Алексеја Леонкова, биће намењени за уништавање непријатељских сателитских група.
„Сателити врше стратешко извиђање. Међутим, системи за противсателитску борбу биће намењени да физички оштете сателит или његове делове. Али ако се ради о извиђачком сателиту, њега је потребно оштетити помоћу комплекса за електронско ратовање. Што се тиче Американаца, сва њихова борбена контрола иде кроз свемир преко комуникационих сателита и мреже „Старлинк“. А ако дође до унишавања сателита САД, Американци више неће моћи да контролишу своје војне команде. То ће им доста отежати планирање борбених дејстава“, објашњава саговорник Спутњика.
Треба напоменути да су системи за противсателитску борбу намењени да униште свемирске летелице у ниској орбити. Према отвореним изворима, рад на сличном систему извођен је у СССР-у 1984. године а савремене активности на овом плану представљају заправо наставак развој овог пројекта.
Подсетимо, како је раније изјавио посланик Државне думе са Крима Михаил Шеремет, украјинска војска користи стране сателите за извиђање и координацију ракетних удара против Херсонске и Запорошке области, као и Доњецке и Луганске Народне Републике.
Поред тога, раније је саопштено да Украјина уз учешће страних стручњака покушава да утиче на руске цивилне комуникационе сателите. Руско министарство спољних послова истакло је да је ово нечувено кршење међународног права.
Сателит - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
РУСИЈА
Кијев покушава да омете рад руских цивилних сателита
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала