- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

„Мали принц“ велики путоказ: Осам деценија књиге за децу и осетљиве | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
Пратите нас
У данашњој емисији „Орбита културе“ говоримо о најстаријој задужбини Стефана Немање, о великом „Малом принцу“, а откривамо и какав се сусрет догодио на Брионима 70-их година прошлог века

Да ли смо данас, 80 година од појављивања првог издања књиге „Мали принц“ Антоана де Сент Егзиперија, решили дилему да ли је реч о књизи за децу или је реч о причи за све одрасле и „осетљиве“ којима су љубав и пријатељство највише вредности, зашто нам данас ова нежна бајковита прича може послужити као драгоцен путоказ – питамо дечјег писца Весну Алексић.
Када ћемо, после дуге 73 године чекања, говорити о плану обнове здања Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу, уништене 6. априла 1941, што до данас представља највећи културни злочин у историји нашег народа, када ће нова зграда - чијих је 50 година од отварања обележено изложбом у НБС - бити богатија за савремен и функционалан депо – питамо управника НБС, писца Владимира Пиштала.
Због чега, иако је афирмисан и остварен као глумац и даље „вапи“ за изазовним улогама, зашто воли себе да изазива и ставља у непознато, да се „бије и бори“ са стварима који делују несавладиво – за спутњик открива глумац Милан Марић, добитник три годишње награде своје матичне куће – ЈДП.
Шта српску хероину Надежду Петровић данас, 150 година од рођења, чини и даље једном од најснажнијих и најблиставијих личности наше историје и културе, какве емоције буди монодрама у којој је главна јунакиња ваљевска болничарка, париски ђак и сестра песника Растка Петровића – за „Орбиту културе“ објашњава Биљана Ђуровић, глумица која на театарској сцени у награђиваној представи „Надежда Петровић“ годинама оживљава лик велике сликарке.
Зашто је за њу као и њеног славног претходника Мома Капора сликарство истовремено и најозбиљнији позив и игра, какве „школице“ се могу видети на њеним уљима, графикама и радовима на дрвету – питамо сликарку Снежану Петровић, овогодишњу добитницу награде „Момо Капор“ за ликовну уметност.
Због чега пут до брда изнад ушћа реке Бањске у Топлицу, на ободу Куршумлије с много разлога можемо назвати пут до срца старе Србије, какву и колико драматичну историју крију две најстарије задужбине Стефана Немање, манастир Светог Николе и црква Свете Богородице - подигнути пре Студенице, Ђурђевих ступова и Хиландара - за Спутњик објашњава археолог Милан Савић.
Шта је то „Било једном на Бријунима“, до каквог је историјског сусрета два брачна пара - Тита и Јованке Броз и Ричарда Бартона и Елизабет Тејлор - дошло седамдесетих година прошлога века – питамо редитеља и аутора текста драме „Било једном на Бријунима“ Кокана Младеновића.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
„Мали принц“ велики путоказ: Осам деценија књиге за децу и осетљиве | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала