- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путину остао само један корак за одлучујући ударац Западу - на Истоку

© Sputnik / Гавриил Григоров / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин већ је успоставио блиске везе с Кином и Индијом и назвао их „најближим савезницима“, а сасвим је могуће да ће с њима ускоро формирати и антизападни блок, оцењује аутор листа „Дипломат“ Мохамед Зишан. Он, међутим, напомиње да је Путину преостао само још један корак – да смањи напетост између Пекинга и Делхија.
У Њу Делхију је протекле седмице одржан важан састанак, који је остао готово незапажен на већем делу Запада. У кулоарима заседања Шангајске организације за сарадњу (ШОС) састали су се секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев и премијер Индије Нарендра Моди, наводи лист.
Добро је познато, како напомиње аутор, да је тешко заказати састанак с Модијем, тако да је разговор, по свој прилици, организован уз веома убедљиве аргументе.

Окретање Русије ка Истоку

Откако је почела војна фаза сукоба у Украјини економија Русије је у знатној мери почела да се ослања на трговинске односе с Индијом и Кином, како би избегла операције у доларима и сачувала међународне трговинско-економске везе.
После почетка специјалне војне операције руско-кинеска трговина у јуанима показала је невероватан раст: повећана је чак 80 пута.
На састанку с председником Кине Си Ђинпингом прошлог месеца Путин је говорио о дугорочнијим плановима коришћења јуана као пожељне валуте за међународну трговину. „Залажемо се за коришћење кинеског јуана у обрачунима Русије и земаља Азије, Африке и Латинске Америке“, рекао је Путин.
У неком тренутку тај план би требало да обухвати и Индију. Услед убрзане куповине нафте после почетка украјинског сукоба увоз Индије из Русије је повећан за 400 процената, само током протекле финансијске године, а билатерална трговина наставља да се шири.
Због тога, како наводи аутор, није чудно што је Патрушева током пута у Индију пратио председник руске државне нафтне компаије „Росњефт“, која је потписала споразум с Индијском нафтном корпорацијом о повећању испорука и заједничким пројектима.
На одвојеном заседању у Њу Делхију заменик председника Државне думе Русије Александар Бабаков је изјавио да Индија, Русија и Кина морају да промене финансијске односе на основу нове јединствене валуте, која може да буде или дигитална рубља, или рупија, или јуан.
Поред тога, у најновијој концепцији спољне политике Русије, која је објављена прошле седмице, Индија и Кина се спомињу као најближи савезници.

Подозривост Индије према Кини

Све то, како оцењује лист, звучи врло разумно с тачке гледишта Москве. Путин, међутим, има проблем: Индија је и даље подозрива према Кини због напетости на граници двеју земаља и за сада је мало вероватно да ће Њу Делхи желети да сарађује с Пекингом у стварању паралелне економије, ослобођене од долара.
Након што су 2020. године на границама двеју земаља избили опасни војни сукоби, Индија је предузела жестоке мере, које ограничавају кинеске мобилне апликације и рад инвеститора.
Прошле године Делхи је покренуо неколико кривичних поступака, који истражују избегавање кинеских компанија да плате порезе. Та тенденција је, такође, делимично изазвана протекционистичким амбицијама Модија, који жели да изгради домаћу производњу, оцењује лист.

Обрачун с глобалном владавином долара

Ипак, ништа од свега тога не значи да Индија не жели да се обрачуна с глобалном владавином долара, сматра аутор.
Узнемиреност због западне хегемоније заузима велики део стратешке културе Индије, а то што САД и Европа интезивно користе економске санкције годинама је забрињавало политичаре и јавност у Индији, напомиње аутор.
Прошле године је Резервна банка Индије дозволила спољну трговину у рупијима, а самим тим је допринела јачању веза аа државама које су под западним санкцијама.
Према мишљењу Зишана, забринутост Кине у вези са ситуацијом око Тајвана такође подстиче Пекинг да се припреми за евентуални велики економски сукоб са земљама Запада.
„Ако Путин успе да подстакне те амбиције већих размера, на Истоку би могао да се формиа нови блок. То је тенденција коју Вашингтон мора много пажљивије да прати, него сада“, закључује аналитичар.
Између Индије и Кине постоји територијални спор о томе којој земљи припада део планинске територије на северу Кашмира, као и готово 60.000 квадратних километара у северо-источној провинцији Аруначал-Прадеш. Линија практичне контроле, која замњује у том региону границу међу државама, налази се у региону Ладак. На јесен 1962. године тај спор је прерастао у погранични рат. Ново заоштравање догодило се у мају 2020. године, када су се на подручју језера Пангонг сукобили индијски и кинески војници, након чега су Делхи и Пекинг појачали војно присуство у региону.
 Риад и Техеран - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
СВЕТ
Велики корак Ирана и Саудијске Арабије који кардинално мења Блиски исток – Америка губи полуге
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала