- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Хиљаду минута и мирна рука у пуном ранцу необичног хероја

© Sputnik / Лола ЂорђевићКошаркаш Партизана Зек Ледеј
Кошаркаш Партизана Зек Ледеј  - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
Пратите нас
Истрчава на паркет са ранцем на леђима што нико никада није радио. Шутира готово једном руком, не делује ни да има висок скок, не делује још много тога, али није ни битно – важно је само да је Зек Ледеј играч од највећег поверења тренера Партизана Жељка Обрадовића и кључан шраф на путу ка најбољих осам екипа Евролиге.
У текућој сезони Евролиге Ледеј је одиграо преко хиљаду минута на 33 утакмице – тачно 1004 минута и 24 секунде, практично као једини класични крилни центар, с обзиром на то да му је замена млади Тристан Вукчевић који је у Евролиги провео ни 80 минута на паркету на 12 утакмица.
И то се види у статистици, само на 12 од 33 утакмице Ледеј је играо мање од 30 минута, а на чак седам у игри је био више од 35 минута.
Све то доводи само до једног закључка – невероватну потрошњу енергије је имао Ледеј током сезоне, али када се погледа како је одиграо кључан меч за пласман у најбољих осам екипа Евролиге на гостовању у Монте Карлу, јасно је о каквом карактеру се ради.
Ледеј је одиграо нешто више од 36 и по минута, убацио је 22 поена, а чак 13 је стигло после слободних бацања – промашио је само једно.
Четири пенала је убацио у последњем минуту, када се све ломило, а додао је још и два у финалном кварталу и из свог већ чувеног ранца је извукао снагу и памет да све уради на прави начин.
Није било лако, прошле године је тренер Жељко Обрадовић имао поједине замерке на његову игру, нарочито када је у питању шут који је веома низак и често је бивао лака мета за ривалске блокаде.
Временом је Ледеј успео то да превазиђе, убацио је финту шута у свој репертоар и почео више да користи телесну снагу, а у комбинацији са невероватном вештином шутирања једном руком постао је енигма за противнике, као и садржај његовог чувеног ранца у ком се налази и бележница.
Енигма – за све осим за читаоце Спутњика који су у октобру прошле године могли да прочитају опширан интервју са црно-белим херојем.
"Носим стално ранац са собом. Држим унутра све што ми је потребно за утакмицу. То је везано и за припрему за утакмицу. Излазим на утакмицу са ранцем, то сам увек радио, то је нешто што могу да контролишем. Када си у окружењу које не можеш да контролишеш, трудим се да контролишем оно што могу. Зато се држим своје рутине“, рекао је Ледеј за Спутњик.
Кошаркаш Партизана Зек Ледеј - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2022
СПОРТ
Спутњик открива тајну Зековог ранца
И томе није крај, Ледеј ће бити предводник Партизана и у наставку сезоне, како у Евролиги, тако и у АБА лиги где ће ускоро кренути финалне борбе за трофеје.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала