- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Афричка држава протерује немачког амбасадора

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Superyouss/Cropped photo / Главни град Чада Нџамена
Главни град Чада Нџамена - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Пратите нас
Немачки амбасадор у Чаду проглашен је непожељном особом у тој централноафричкој држави. Влада у Нџамени саопштила је у петак да је дипломата Гордон Крике мора да напусти земљу у року од 48 сати.
Власти Чада оптужиле су Крикеа за „непристојан однос“ и „непоштовање дипломатских обичаја“, навело је министарство за комуникације Чада на Твитеру.
Два извора из владе Чада саопштила су да је немачки амбасадор критиковао одлуку о одлагању избора у тој држави за 2024. годину, што ће омогућити привременом војном лидеру Махамату Идрису Дебију да учествује на њима, тврди Ројтерс.
Немачко министарство спољних послова није коментарисало одлуку власти у Нџамени, али извори из тог министарства наводе да је одлука „апсолутно неприхватљива“ и да су у сталном контакту са властима Чада.
Крике је на челу немачке амбасаде у Чаду од јула 2021. Претходно је био амбасадор у Нигеру и на Филипинима.
Војни лидери афричке државе обећали су да ће избори бити одржани у року од 18 месеци, пошто је Деби преузео власт на челу транзиционог војног савета, након што је његов отац, председник Чада Идриз Деби, погинуо у априлу 2021. године командујући трупама током сукоба са побуњеницима. Међутим, одлука о изборима одложена је прошле године за још две године, а они су заказани за октобар 2024.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала