- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како заштити башту од штеточина на природан начин

CC0 / Pixabay / Корпа пуна поврћа
Корпа пуна поврћа - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Пратите нас
Пестициди поред тога што штете животној средини лоше утичу и на здравље људи, али постоји неколико начина да се башта заштити и без њихове употребе.
Пестициди су умногоме заслужни за већу и квалитетнију производњу хране и спречавање векторских болести. Међутим, како научници све више разоткривају лоше стране синтетичких пестицида, тако постају јаснији њихови негативни ефекти на здравље људи и стање нашег окружења.
Паралелно је на удару и животна средина с обзиром на то да пестициди могу да загаде воду и земљиште. Поред штетних организама за биље које се узгаја, могу бити кобни и за другу флору и фауну, пише портал „Клима 101“.
Са друге стране, са климатским променама пестициди креирају зачарани круг — својом применом доприносе емисијама гасова са ефектом стаклене баште, а у светлу растућих температура биће све потребнији за ефикасну пољопривреду. Делимично и због тога што климатске промене убрзавају разградњу пестицида, тако скраћујући њихово трајање.

Заштита без пестицида

Постоје савремени алтернативни начини за очување засада, као и рецепти за пестициде из кућне радиности.
Иако су мање токсични од конвенционалних пестицида, предложена решења нису потпуно безбедна, па их треба држати подаље од деце и кућних љубимаца. Како бисте се уверили да неће оштетити ваше биљке, спрејеве најпре тестирајте на неколико листића. Најбоље је да тест обавите у вечерње сате, а не током најтоплијег дела дана — тада је мањи ризик за штету, а такође пчеле и други опрашивачи тада нису активни.

Спреј на бази сапуна

Растворите једну већу кашику благог течног сапуна или сапуна од маслиновог уља у једном литру воде. Течност ускладиштите у флаши са прскалицом. Читаве биљке — обе стране листова и стабљику — добро испрскајте. Како би спрејеви на бази сапуна били ефикасни, своје воће и поврће хидрирајте овом мешавином на сваких 4-7 дана док не приметите да се популација инсеката смањила. Уколико у међувремену не падне киша, остатке раствора са биљака скините самостално тако што ћете их окупати водом.

Спреј на бази уља

Помешајте једну шољу уља са једном већом кашиком благог течног сапуна. Између 2 и 8 већих кашика добијене мешавите растворите у једном литру воде. Даљи поступак је исти као у претходно наведеном примеру. Захваљујући уљу, решићете се штеточина као што су биљне ваши и гриња.

Спреј на бази лишћа парадајза

Лишће парадајза, између осталог, може да вам помогне у уништавању биљних ваши и гриња. Његова ефикасност произилази из алкалоида који су погубни за многе инсекте. Једноставно потопите сецкано лишће парадајза у две шоље воде преко ноћи. Ујутру течност процедите и додајте јој још две шоље воде. Раствор ускладиштите у флаши са прскалицом и нанесите га по биљкама.

Спреј на бази белог лука

Белог лука се не плаше само вампири већ и штеточине из вашег воћњака или баште као што су купусари и беле мушице. Испасирајте два бела лука у једној шољи воде и оставите да одстоји преко ноћи. Процедите раствор у флашу од једног литра, а потом му додајте пола шоље биљног уља и већу кашику течног сапуна. Преостали простор попуните воду. Једну шољу мешавине сипајте у распршивач од једног литра и разредите водом. Попрскајте по нападнутим биљкама.

Спреј на бази љуте паприке

Љута паприка је још један од добрих репеланата за инсекте, али и за крупније животиње као што су зечеви. Једна већа кашика сушеног чилија, једна већа кашика благог речног сапуна и један литар воде су све што вам треба да бисте стали паразитима на крај. Будите пажљиви када баратате овим спрејем и водите рачуна да вам не доспе у очи — било би добро и да користите рукавице при прављењу и наношењу на биљке, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала