- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Колика је температура у рају и паклу: Контроверзна научна студија заснована на одломцима из Библије

CC0 / Pixabay / Пламен
Пламен - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Пратите нас
Податак о температури раја и пакла можда и није на врху листе важности једног просечног човека, међутим, ова чињеница изазива одређену радозналост. Та иста радозналост је и натерала научнике пре више од пола века да на основу неколико одломака из Библије направе прорачуне.
Мало се зна о аутoрима чланка, пошто се они у публикацији из 1972. године у „Journal of Applied Optics“ никада нису ни потписали. Верује се да су у питању били научници из Уједињеног Краљевства, а чланак је постигао велики успех захваљујући оригиналности, као и узнемирујућим резултатима.

Која је температура пакла?

Да би израчунали температуру пакла, аутори су користили одломак из „Књиге Откровења“, тачније пасус 21:8. У њему се може прочитати следеће: „А страшљивцима и невернима и нечистима и убицама и блудницима и идолопоклоницима и свима лажама, њима је удео у језеру које гори огњем и сумпором, што је друга смрт“. Кључно у овом случају било је сумпорно језеро.
Аутори су закључили да када би сумпорно језеро постојало, морало би се наћи у растопљеном, течном стању. Познато је да је температура на којој течни сумпор прелази у стање паре 444,6 степени Целзијусових стога, да би се формирало језеро, оно мора бити на нижој температури од те. Из тога произилази да је температура пакла нешто мало мање од 445 степени.

Шта се дешава на небу?

Рачуница везана за рај и температуру у њему је била нешто компликованија. Да би дошли до тог разултата, узели су одломак из „Књиге пророка Исаије“, 30:28, где стоји: „светлост месечна ће бити као светлост сунчана, а светлост ће сунчана бити седам пута већа, као светлост од седам дана, кад Господ завије убој народу своме и исцели ране које му је задао“. Њихово тумачење ових речи је било да рај од Месеца добија - седам пута веће зрачење него од Сунца, односно радијација је тамо 49 пута већа од оне на Земљи.
Да би разјаснили ово питање и добили тачну вредност, одлучили су да користе термодинамички закон познат као Стефан-Болцманов закон. Помоћу једначине тог закона и уз просечну температуру од 25 степени - на Земљи - успели су да дођу до конкретног резултата и одредили да је температура раја 525 степени Целзијусових.

Како је рај топлији од пакла?

Резултати ове студије су били веома контроверзни, јер су установили да је рај за скоро 100 степени топлији од пакла, што је у супротности са веровањима уколико се узме у обзир класични концепт раја и пакла.
Међутим, годинама касније појавила се тврдња да се део о зрачењу из Књиге пророка Исаије односи на фактор 7, а не 49. То јест, да је радијација била 7 пута већа од оне на Земљи. У овом случају, имали бисмо температуру раја од око 231,5 степени, што је донекле прилагођено традиционалном схватању и чини га хладнијим од пакла, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала