- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Литија у помен и славу јунака са Кошара одржана Никшићу /видео, фото/

© Sputnik / Уступљено Бобану НововићуЛитија у Никшићу
Литија у Никшићу - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Пратите нас
Никшићани су одали почаст војницима, учесницима битака на Паштрику и Кошарама 1999. године, организујући помен литију од Трга Шака Петровића до Трга слободе у центру града.
Бројни учесници колоне су носећи тробојке стигли до центра града уз повике: „Србија“, „Косово је Србија“, „Косово је срце Србије“ и „Метохија је црногорска“.
„Ни у једном тренутку одбрана отаџбине није била доведена у питање, као ни неко одступање, јер борци су знали шта бране и колике светиње бране — Патријаршију, Грачаницу, Дечане, Девић. Кошаре су крвљу исписане и јунаштвом голобрадих војника, свих бораца, патриота који су себе уградили у темеље српства“, казао је Илија Миљанић, председник удружења „Косовски божури од Никшића града“, додајући да је дубоко несрећан што је руководство Црне Горе, без сагласности народа државу увело у „алијансу смрти“.
Испред ратних ветерана Приштинског корпуса ВЈ „Кошаре 1999.“ скуп је поздравио Љубомир Ковачевић, одајући почаст херојима са Кошара који су успели да спрече продор НАТО-а на Косово и Метохију.
Скуп је благословио никшићки архијерејски намесник Слободан Јокић.
Битка на Кошарама, једна од највећих током сукоба на Косову и Метохији и током НАТО агресије, почела је на данашњи дан пре 24 године, трајала је 67 дана и однела 108 живота.
Борбе су трајале све до 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије после Кумановског споразума повукла са Косова и Метохије.
Погледајте и документарни филм чија тема била и битка на Кошарама, из серијала о НАТО агресији на СР Југославију:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала