- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Србија остала једина на бранику традиције – поклекла је и „земља кошарке“

© Фото : АБА лига / Мега / Ивица ВеселиновКинан Еванс
Кинан Еванс - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Пратите нас
Србија, по свему судећи, остаће једина велика кошаркашка држава која у свом тиму неће имати америчке кошаркаше пошто је тим путем решила да крене и Литванија, позната као земља кошарке која је баштинила своју традицију и није желела да има натурализоване играче.
Ипак, околности су се промениле, информације из Литваније указују на то да ће дрес бивше совјетске републике обући један Американац.
Тренер Црвене звезде Дејан Станковић - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
СПОРТ
Сампдорија најгора у Италији, Деки разочаран: „Нисам то овако замишљао...“
Ради се о Кинану Евансу, кошаркашу Жалгириса који ће постати Литванац и играће за ту репрезентацију.
„На почетку је то био само сан, али је Кинан изразио жељу да игра за нашу репрезентацију. Колико сам схватио, то је делом тако зато што има девојку Литванку. И корист је обострана, нарочито зато што већ годинама тражимо таквог играча“, рекао је селектор Казис Максивитис.
И Кинан је потврдио дакав исход.
„Разговарао сам са тренером и у шали је поменуо да бих могао да играм за репрезентацију. Мислио сам да се шали, али је постало озбиљно“, рекао је Еванс.
Американац рођен 1996. године је у Литванију стигао у јулу прошле године, поштп је претходно у Европи играо за Макаби Тел Авив, Хапоел Хаифу и Игокеу из Републике Српске.
„Разговарао сам са агентом, истражили смо околности и сазнали смо како све може да постане званично. Решили смо папирологију, послали све и то је то. Тренер је данас објавио добре вести и биће све сјајно“, истакао је Еванс.
Можда за њега, сасвим сигурно и за Литванију, али за националне кошаркашке тимове у целини сасвим сигурно да не.
Очекивало се да бар Литванија уз Србију остане држава која неће желети да оде против своје традиције, али изгледа да то више никоме није битно – већ само корист, како је рекао и селектор.
Србија, засад, остаје једина која и даље баштини традицију играња за репрезентацију и не жели да од националног тима прави кошаркашки клуб који доводи и одводи играче по потреби – и по користи.
Легендарни амерички кошаркаш Шекил О'Нил - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
СПОРТ
O'Нил има свог фаворита у МВП трци: „Импресиван је“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала