- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Цурење тајних докумената о Украјини изазвало панику у Пентагону

© AFP 2023 / Saul Loeb Пентагон
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Пратите нас
Цурење поверљивих америчких докумената о Украјини изазвало је панику у руководству Пентагона, пише лист „Вашингтон пост“, позивајући се на изворе.
Према речима „двојице америчких званичника“ које цитира лист у петак је руководство агенције „ограничило проток обавештајних података“ као одговор на цурење докумената. Истовремено, како је приметио неименовани амерички званичник, ограничење је било изузетно строго, што указује на „висок ниво панике“ међу руководством Пентагона.
Како напомиње лист, један од представника европских обавештајних служби такође је изразио забринутост, јер би Вашингтон могао да смањи приступ савезницима својим будућим обавештајним извештајима, што би могло да их у потпуности остави у мраку.
При томе, многи од објављених тајних докумената носе ознаку НОФОРН, што значи да је забрањена њихова предаја страним држављанима. Али постоји изузетак од овог правила, према којем информације овог нивоа и даље могу да добијају представници блиских савезника Сједињених Америчких Држава – земаља-чланица заједнице „Петоро очију“: Аустралија, Велика Британија, Канада и Нови Зеланд.
Многи амерички званичници и њихови страни партнери су, према писању листа, били запањени, а у неким случајевима и љути због мноштва детаља да Вашингтон шпијунира своје „пријатеље и непријатеље“, о чему сведоче подаци који су се појавили на интернету.
Лист „Њујорк тајмс“ је раније објавио да су на друштвене мреже процурили поверљиви материјали у којима се описује стање украјинске армије и планови САД и НАТО-а за јачање Оружаних снага Украјине.
Програмер за компјутером - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
РУСИЈА
Процурила нова серија америчких поверљивих докумената о Украјини, Кини и Блиском истоку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала