- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Православна Гимназија „Свети Сава“ од јесени у Подгорици

© Фото : Спутњику уступила МЦПЧланови Епархијског савјета МЦП
Чланови Епархијског савјета МЦП - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Пратите нас
Прва генерација ученика средње вјерске школе, Гимназије „Свети Сава“, ако не буде непредвиђених околности, почеће школске 2023/2024. године у привременим просторијама, опремљеним по највишим стандардима за извођење наставе, са једним одјељењем ученика, казао је за Спутњик директор школе, професор Југослав Благојевић.
Већ сада, истиче Благојевић, постоји значајно интересовање ученика за упис у ову гимназију, а права слику биће јаснија у мају када ће бити расписан конкурс за упис у први разред.
“Што се тиче фазе у којој је изградња школе, сва техничка документација потребна за почетак извођења радова је прикупљена. У току је предузимање мјера које ће омогућити да се извођење радова несметано одвија, па с тим у вези очекујемо да ће ускоро кренути и радови на ископу темеља. Планирани капацитет, када буде изграђена школска зграда је осам одјељења (по два у сваком разреду), са око 200 до 250 ученика”, прецизира Благојевић.
Наш саговорник истиче да ће Гимназија „Свети Сава“ реализовати јавно важећи образовни програм опште гимназије.
Настава ће се изводити у складу са образовним програмом, а у оквиру образовног програма изучавају се обавезни предмети, обавезни изборни предмети и обавезни изборни садржаји.

“Што се тиче обавезних предмета, у складу са наставним планом и програмом од првог до четвртог разреда ће се изучавати следећи предмети: матерњи,, математика, први и други страни језик, историја, физичко васпитање, музичка умјетност, географија, биологија, хемија, физика, информатика, ликовно, психологија, латински језик и социологија. Осим наведених обавезних предмета, као и обавезних изборних предмета предвиђених јавно важећим образовним програмом, Гимназија „Свети Сава“ листу обавезних изборних предмета допуниће са још 2 предмета вјерског карактера, Катихизис и Литургика и црквено појање”, прецизираБлагојевић.

За православну гимназију најбољи професори

Наш саговорник истиче да је наставни кадар за ову школску годину углавном обезбијеђен. Интересовање за рад у школи показали су и биће ангажовани најистакнутији професори гимназија из Црне Горе.
“ Митрополија црногорско-приморска донијела је одлуку о оснивању СВШ Гимназија „Свети Сава“ у којој ће се изводити јавно важећи образовни програм опште гимназије, одобрен од стране Националног савјета за образовање. С тим у вези обратили смо се Министарству просвјете, науке, културе и спорта захтјевом за лиценцирање установе за извођење образовног програма опште гимназије. Поступајући по захтјеву, Министарство је формирало Комисију која је извршила непосредан увид у испуњеност прописаних услова за лиценцирање и на основу увида у приложену документацију иста је оцијенила да СВШ Гимназија „Свети Сава“ из Подгорице испуњава прописане услове за извођење програма Опште гимназије у складу са чланом 46 Општег закона о образовању и васпитању и Правилником о ближим условима за оснивање установа из области образовања. На основу извјештаја и приједлога Комисије за лиценцирање, Министарство просвјете, науке, културе и спорта је утврдило да СВШ Гимназија „Свети Сава“ из Подгорице испуњава услове за издавање лиценце. Сходно наведеном Министарство је донијело Рјешење за издавање лиценце приватној установи СВШ Гимназија „Свети Сава“ за извођење програма опште гимназије. Имајући у виду да је наша школа преузела јавно важећи образовни програм и да се дијелом финансира из јавних прихода, ученици наше школе оствариваће једнака права као и ђаци осталих гимназија у Црној Гори”, поручује Благојевић.
Гимназија „Свети Сава“ је лиценцирана од стране надлежног државног органа, истиче Благојевић, те сходно томе диплома наше установе омогућава ученицима упис на факултет како у ЦГ, тако и у иностранству.
”С обзиром да је наш циљ да временом оформимо елитну школу сигурни смо да ће наши ученици бити не само равноправни него и супериорни при упису на било који факултет”, каже Благоејвић.

Земљиште поклонио Ристо Дрекаловић

Гимназија „Свети Сава“ градиће се на земљишту компаније „Кипс“ која је у власништву Риста Дрекаловића.
“Господин Дрекаловић је препознао значај и улогу коју ће ова школа вршити у будућем периоду, па је земљиште поклонио Митрополији црногорско-приморској, а за реализацију овог значајног пројекта. Такође, господин Дрекаловић биће и ктитор цркве посвећене Светом Сави, која ће се градити упоредо са објектом школе, у оквиру истог пројекта, на чему смо му неизмјерно захвални.Овом приликом позивамо све људе добре воље да подрже пројекат изградње школе донацијом”, каже Благојевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала