- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски патријарх: Не желимо да заузмемо друге земље, боримо се против владара таме

© Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси / Уђи у базу фотографијаРуски патријарх Кирил
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Пратите нас
Русија не жели да заузме друге земље нити да се обогати у садашњем сукобу са „светским владарима таме“, рекао је патријарх московски и целе Русије Кирил.
„Ми се тренутно не боримо против људи, већ против владара таме овога света, против духова зла. Кажем ово смело, са пуним уверењем да је Русија на страни светлости. И то се лако може доказати, јер Русија не тежи да постане богатија, не жели да заузме друге земље, не настоји никога да потчини. Русија једноставно настоји да сачува свој идентитет, своју веру, свој систем вредности“, поручио је учесницима трпезе после литургије у Саборном храму Христа Спаситеља на празник Уласка Господњег у Јерусалим.
Како је истакао, потпуно одсуство заједничких вредности и одсуство хришћанских вредности на Западу довело је до војног сукоба између Русије и Запада.
"Нестала је лажна дипломатија из доба детанта. Задатак је био да нас шчепају голим рукама, без икаквог рата, да нас заварају, увуку у свој свет, усаде нам своје вредности. Али наш народ и наше руководство су то схватили. Те вредности су у супротности са нашим, јер света Русија, хвала Богу, чува хришћанске вредности, које су биле укључене у систем националних вредности. Када је постало јасно да немамо ништа заједничко, све је то довело до војне конфронтације“, рекао је он.
У недељу, 9. априла, православни верници обележавају празник Цвети, или Улазак Господњи у Јерусалим. Ово је један од дванаест великих црквених празника везаних за живот Христа и Богородице.
Патријарх московски и целе Русије Кирил упутио је честитке папи Фрањи, патријарху-католикосу свих Јермена Гарегину II и поглаварима других хришћанских вероисповести поводом Васкрса који се обележава по грегоријанском календару.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала