- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Aмерика тражи „кртицу“: Ко је одговоран за цурење више од 100 тајних војних докумената

© Sputnik / Александар Виљф / Уђи у базу фотографијаПрипадник службе безбедности
Припадник службе безбедности - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
Пратите нас
Америка трага за особом која је одговорна за недавно цурење тајних војних и обавештајних података, а западни безбедносни стручњаци и амерички званичници сматрају да је у питању неко из САД.
"Истрага је фокусирана на претпоставку да су документа процурела из САД, пошто су многи објављени документи били само у америчким рукама", рекао је Ројтерсу бивши високи званичник Пентагона Мајкл Малрој.
Многи документи су фотографисани, што сугерише да је то намерно извео неко ко је желео да наштети напорима Украјине, САД и НАТО, изјавио је раније Малрој.
Нова серија поверљивих докумената, у којима се детаљно описују тајни детаљи америчких националних безбедносних интереса од Украјине преко Блиског истока до Кине, појавила се у петак на друштвеним мрежама, што је додатно узнемирило Пентагон и допринело превирањима у којима се нашла Бајденова администрација, пренео је Њујорк тајмс.
Према писању тог листа, аналитичари упућени у размере цурења поверљивих информација, кажу да је по свему судећи објављено више од 100 докумената, што би, у зависности од степена тајности, могло да буде веома штетно.
Истражитељи тренутно оперишу са четири или пет могућих теорија.
Према једној теорији, претпоставља се да иза цурења података стоји незадовољна особа која је запослена у америчкој обавештајној агенцији.
У другој теорији се сматра да је за цурење докумената одговорна "кртица", која је активно желела да нанесе штету америчким безбедносним интересима.
Застава САД на згради Пентагона - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
РУСИЈА
Америчка завера против Америке: Ко је права мета цурења тајних докумената из Пентагона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала