Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабић пренела шефу УНМИК-а забринутост за безбедност Срба на КиМ

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
Пратите нас
Премијер Србије Ана Брнабић нагласила је данас, у разговору са специјалним представником генералног секретара УН и шефом УНМИК-а Каролин Зијаде, да је веома забринута за безбедност Срба на Косову и Метохији, који су константно изложени провокацијама Приштине.
Брнабић је указала да се у континуитету уништавају српска гробља и цркве, чиме се шаље јасна порука да Срби нису пожељни на Косову и Метохији, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.
Зијаде је поручила да је циљ да се очува мир и стабилност на Косову и Метохији и посебно похвалила иницијативу „Отворени Балкан“, као могућност бољег економског повезивања региона.
Брнабић је разговарала у Београду са Зијаде о Извештају генералног секретара УН о раду УНМИК, који ће бити представљен на седници СБ УН 27. априла, о ситуацији на Косову и Метохији, положају Срба и неалбанског становништва, као и о неопходности имплементације Бриселског споразума.
Кад је реч о Бриселском споразуму, председница Владе Србије подсетила је да тај документ није имплементиран од стране Приштине читавих 10 година. Она је истакла да је неопходна пуна примена Бриселског споразума и успостављање Заједнице српски општина, што ће омогућити Србима да се осећају сигурније.
Брнабић је, говорећи о иницијативи „Отворени Балкан“, нагласила да је тај формат одлична прилика да се читав регион повеже, како би се остварио економски просперитет, као и бржи проток људи и робе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала