Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Србија не уводи санкције Русији из принципијелних разлога

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да не верује да би Русија променила став о КиМ, ако би Србија увела санкције, али и оценио да односи не би били исти као сада.
Дачић је рекао да Србија не уводи санкције Русији из принципијелних разлога, али да осуђује угрожавање територијалног интегритета Украјине.
"Постоје 84 земље које признају КиМ, од 193. Ако неко постави питање чланства у УН, прво је изјашњавање Савета безбедности, где Русија и Кина имају право вета", рекао је шеф дипломатије.
Дачић је за тв Прва навео да неке европске, много развијеније земље од Србије, сада боље раде са Русијом него пре санкција.
Коментаришући односе са Кином, подсетио је да су у посету тој земљи отишли француски председник Емануел Макрон и шефица Европске комисије Урсула Фон дер Лајен.
"Морамо да гледамо наше интересе, да сачувамо наш европски пут, и наше националне и државне интересе. Интерес нам је мир у региону и стабилност, као и заштита интереса нашег народа на КиМ", рекао је Дачић.
Он је нагласио да интерес Приштине није да се спроведу споразуму, већ да се протерају Срби, те да се ствара атмосфера да Србима на КиМ Србија ништа више не може да помогне.
Дачић је оценио да су Срби под притисцима и претњама хапшењем да, или све прихвате из Приштине, или да се селе.
Казао је да Аљбин Курти жели да Србију представи као лошег момка, те да он и неке земље запада само чекају да Србија каже да неће да разговора.
"Наша политика да смо у дијалогу је исправна. Добијамо и похвале са запада да имамо конструквнији приступ од Приштине. Председник Вучић је рекао да имамо обавезу да имплементирамо принципе до црвених линија што су дефакто или дејуре признања Косова, и чланства Косова у УН", рекао је Дачић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала