- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Промоција књиге „Планета Јевтушенко“ Горана Лазовића у Библиотеци града

© Фото : Библиотека града БеоградаПредстављање књиге "Планета Јевтусенко" у Библиотеци града
Представљање књиге Планета Јевтусенко у Библиотеци града - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
Пратите нас
У Библиотеци града Београд у уторак, 11. априла, биће представљена књига „Планета Јевтушенко” писца Горана Лазовића. Међу корицама су сабрани разговори које је аутор водио са руским песником Јевгенијем Јевтушенком у његовом дому у Переделкину.
Славни поета био је у дубокој старости и болести када је Лазовићу поверио свој мање познат животопис. Присетио се сусрета са многим уметницима и обичним људима са којима је долазећи у Србију волео да разговара. Јевтушенко је оживео успомене са гостовања на ФЕСТ-у, а није крио да је некада волео Милену, која је била гошћа на недавном Горановом програму у Руском дому.
Дело је обогаћено одабраним Јевтушенковим песмама и фотографијама. Лазовић каже да су за настанак овог дела били драгоцени и Јевтушенкови савети, а један од њих издваја: „Увек сам говорио младим песницима – будите све, само немојте бити досадни. Досада убија, руши бракове, животе, ако јој допустите да уђе у књигу, најбоље је да побегнете из књижевности”.
Корисно је запамтити и поуку да радозналост треба неговати. Јевтушенко је говорио: „Увек сам све морао да пробам, видим, да дотакнем. Уз све, имао сам неку посебну енергију. Захваљујући њој могу, не само да напишем одличну песму или текст, него могу да утичем на ствари које су, може се рећи, далеко од мене”.
Ту су и новински текстови, приређени у сусрет овој књизи, а поводом документарног филма „Свет без граница – Јевгенија Јевтушенка” редитеља Александра Јакова.
Предговор за књигу написао је проф. др Малиша Станојевић, са Филолошког факултета у Београду. Он оцењује да су разговори у позно доба са Јевтушенком у духу сведочанства, са фактографијом и успостављеним дијалогом. А у књизи се следи Андрићево становиште о причи и причању.
Књижевник Перо Зубац уместо поговора написао је писмо у коме наводи: „Књигом ‘Планета Јевтушенко’ ти си се драги мој, стари друже, одужио за пријатељство и несумњиво поверење, свом литерарном сабрату и узору Јевтушенку”.
И писац Игор Аброскин из Јевтушенковог родног места Зима написао је писмо које се нашло у књизи. У њему каже како се одбегли осуђеник славе Јевгениј Александрович заувек опростио од свог Сибира, али и вратио у своју Зиму да никада више из ње не оде. Успомене на сусрете са Јевтушенком изнео је и песник Божидар Шујица под насловом „Дугоноги Дон Кихот”.
Новинар Богдан Ибрајтер Тане према фотографијама је урадио цртеже са ликом Јевтушенка, а за ликовну обраду била је задужена сликарка Ирина Власова.
Промоција књиге почиње у 19 часова у Римској дворани Библиотеке града.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала