- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Си-Ен-Ен“: САД шпијунирале Зеленског

© AP Photo / Efrem LukatskyПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе шпијунирале су украјинског председника Владимира Зеленског, јавила је телевизија „Си-Ен-Ен“, позивајући се на тајна документа Пентагона која су процурила на интернету.
„Један документ открива да су САД шпијунирале Зеленског“, наводи канал.
Како се додаје, извор близак украјинском председнику није изненађен оваквом ситуацијом и назвао ју је „очекиваном“. Такође се напомиње да су украјински званичници дубоко разочарани цурењем докумената.
Телевизија додаје да се у извештају америчких обавештајних служби, заснованом на подацима радарских обавештајних служби, наводи да је Зеленски крајем фебруара „предложио да се изведе напад на места размештања руских трупа у Ростовској области“ уз помоћ беспилотих летелица, пошто Украјина нема оружје дугог домета способно за погађање таквих циљева.
Како наводи „Си-Ен-Ен“, добијени обавештајни подаци могу да објасне јавне изјаве САД о невољности да Украјини обезбеде оружје дугог домета због бојазни да ће га Кијев употребити за ударе на циљеве унутар територије Русије.
Медији су у четвртак писали да Пентагон истражује цурење на друштвеним мрежама материјала који описују стање украјинских трупа и планове САД и НАТО-а да их ојачају. Лист „Њујорк тајмс“ је приметио да документи, датирани почетком марта, наводно круже „руским провладиним каналима на Телеграму“.
Међутим, у петак је објављено о новим цурењима докумената. Како је навео лист, на интерет је могло доспети више од сто докумената, а штета од инцидента се процењује као значајна. Истовремено, агенција Ројтерс је, позивајући се на америчке званичнике, навела да не искључује могућност да су тајни материјали који се односе на украјинске снаге могли бити фалсификовани.
Украјнски војници на контакт линији у близини Артјомовска (Бахмута) - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Кијев променио војне планове због цурења америчких тајних докумената
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала