- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Споменик руском академику и слависти Никити Иљичу Толстоју у родном Вршцу

© Youtube / Promo RTVojvodineРуски лингвиста Никита Толстој
Руски лингвиста Никита Толстој - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
Пратите нас
У част 100-годишњице рођења руског академика и слависте Никите Иљича Толстоја 15. априла биће откривен споменик овом истакнутом научнику у његовом родном граду - Вршцу.
Том приликом ће бити отворена пригодна изложба на којој ће бити представљена лична заоставштина Никите Толстоја, архивска документа и фотографије.
Поводом јубиларне годишњице објављена је и тематска књига, чије ће представљање бити одржано у оквиру међународне научне конференције уз учешће студената Толстоја и представника академских институција у Србији и Русији.
Поводом годишњице Никите Иљича Толстоја, у Србију долази велика делегација из Русије и других европских земаља, у чијем ће саставу бити више од 20 представника породице Толстој, међу којима и супруга, две ћерке и унука Никите Толстоја, као и његове колеге, студенти и следбеници.
Никита Иљич Толстој је праунук писца Лава Толстоја. Рођен је у Вршацу 15. априла 1923. године. Студирао је у Руско-српској гимназији у Београду.
Као члан партизанског покрета у Србији (1941-1944), а потом и као добровољац у Црвеној армији, учествовао је у биткама за Будимпешту и Беч.
По завршетку Другог светског рата, заједно са својом породицом, отишао је у СССР, где је уписао Филолошки факултет Московског државног универзитета.
Постдипломске студије је завршио 1953. године и био ангажован на Институту за славистику Академије наука, где је радио до краја свог живота, комбинујући истраживачки рад и наставу, прво на Институту за међународне односе, а потом, скоро 30 година, на Филолошком факултету Московског државног универзитета. Године 1987. постао је академик Руске академије наука, био је члан Президијума Руске академије наука, инострани члан бројних словенских академија.
Режисеру Емиру Кустурици у Руском дому уручено је одликовање - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
КУЛТУРА
Руски дом обележио 90 година постојања — медаља Емиру Кустурици, награђен и фоторепортер Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала