- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Систем Град у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Кијев позива пилоте Ф-16 из целог света, стижу и француски Цезари; Артјомовск скоро ослобођен

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини и Донбасу ушла је у 411. дан. Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да су Минску потребне гаранције Москве о заштити земље као сопствене територије у случају спољне агресије. Лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин посетио је линију фронта у Артјомовску. Већ 75 одсто града је ослобођено.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:28 10.04.2023
Заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател не зна ништа о нападима на храмове и објекте канонске Украјинске православне цркве.
"Нисам видео та саопштења, тако да не могу да причам о томе. Али радо ћемо проверити и саопштити вам", рекао је он, одговарајући на питање Спутњика, током редовног брифинга за медије.
22:19 10.04.2023
Украјински диверзанти покушавају да опипају одбрану руских снага на Кременском сектору фронта у Донбасу ради накнадне контраофанзиве, рекао је Спутњику борац одреда специјалних снага "Ахмат".
"Диверзанти покушавају, не тако често, али покушавају да тестирају одбрану, спремају контраофанзиву, али ми их одбацујемо назад - ту се све завршава. Петнаест до двадесет минута траје битка, то је све", рекао је саговорник.
21:34 10.04.2023
Министар одбране Украјине Алексеј Резников позвао је стране пилоте Ф-16 да се придруже страном легиону, да се боре на страни Кијева.

„Ако постоје пилоти који знају како да управљају Ф-16 и спремни су да учествују (у борби), Инострани легион је спреман да им отвори врата“, рекао је Резников, пренели су украјински медији.

У Иностраном легиону који се бори на страни Кијева у Донбасу налазе се плаћеници из целог света.
21:02 10.04.2023
20:56 10.04.2023
Вршилац дужности данског министра одбране Троелс Лунд Поулсен рекао је да ће краљевина у року од месец дана моћи да испоручи Украјини 19 француских самоходних артиљеријских оруђа ЦЕСАР, јављају локални медији.
18:11 10.04.2023
Оружје које се испоручује Кијеву пада у руке криминалаца и терориста, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја, говорећи на састанку Савета безбедности светске организације.
"Русија је дуго скретала пажњу на то да ће оружје којим се пумпа кијевски режим довести до тога да ће се оно наћи на црно тржиште и у руке организованог криминала и терориста. То сада потврђују чињенице", рекао је Небензја.
Он је истакао да је оружје које су испоручиле западне земље почело да се појављује у разним европским земљама, допуњавајући арсенал организованог криминала, што признају и представници европске полиције.
15:21 10.04.2023
Из украјинског заробљеништва враћено је 106 руских војника, саопштило је Министарство одбране Русије.
Авионима Ваздушно-космичких снага Русије ослобођени војници ће бити пребачени у Москву на лечење, биће им пружена сва медицинска и психолошка помоћ.
15:15 10.04.2023
Ослобађање Маринке се одлаже због чињенице да украјинске трупе стално довлаче резерве, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин.
По његовим речима, 75 одсто Артјомовска је ослобођено.
Он је нагласио да је још рано говорити о потпуном ослобађању града, у западном делу града су и даље жестоке борбе. Руска застава је подигнута на управној згради Артјомовска, што је формални знак контроле над градом.
14:40 10.04.2023
Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов изјавио је да Украјинци не треба да чекају „чаробне“ датуме за контраофанзиву, јер се она дешава сваки дан.
„Украјинска контраофанзива се дешава сваког дана. Не чекамо чаробне датуме, радимо мирно, систематски и доследно... Информациона помпа не иде у прилог плановима украјинских одбрамбених снага“, написао је Данилов на Твитеру.
13:27 10.04.2023
Оружане снаге Украјине су повлачећи се из Артјомовска дигле у ваздух зграду градске администрације, изјавио је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин.
Он је истакао да има много посла око обнављања града, али да већ постоји искуство Маријупоља.
„Обишао сам град и видео разорне последице дејстава кијевског режима. Има много посла да се обнови, али већ имамо искуство Маријупоља – успећемо... Обновићемо град... Практично нема целих зграда, скоро све су оштећене, али ћемо све изгради“, рекао је Пушилин.
Он је додао да се евакуација цивила из Артјомовска наставља.
„Сада се наставља са евакуацијом цивила, где је то могуће. Смештамо их у друга насеља ДНР“, прецизирао је Пушилин.
13:23 10.04.2023
Најважније из брифинга руске војске за претходни дан:
У правцу Красног Лимана ликвидирано је преко 120 украјинских војника, а уништено пет оклопних возила, самоходна хаубица „гвоздика“ и хаубица Д-20;
У правцу Купјанска украјинска војска изгубила је преко 30 војника, а у Харковској области уништено је складиште муниције;
У правцу Доњецка активним дејствима је за дан ликвидирано преко 290 украјинских војника, пет оклопних возила и друга техника;
У правцу Јужног Доњецка и Запорожја украјинске снаге изгубиле су више од 50 припадника;
На подручју насеља Новољубовка у ЛНР уништено је складиште муниције украјинске 66. механизоване бригаде;
У правцу Херсона током претходног дана ликвидирано је скоро 40 украјинских војника, америчка хаубица М777 и друга техника;
Руска ПВО је за дан оборила 11 украјинских дронова и 2 ракете „хајмарс“;
Руска војска је у ДНР и Херсонској области уништила командне пунктове две украјинске бригаде територијалне одбране.
13:09 10.04.2023
Украјина би до 13. априла могла да остане без ракета за противваздушне ракетне системе „Бук“, а до 3. маја – ракета за системе С-300, због чега ће око 40 критичних објеката остати без ПВО, преноси амерички лист „Волстрит џурнал“, позивајући се на процурела тајна документа Пентагона.
Како преноси лист, позивајући се на другу презентацију Пентагона од 28. фебруара, због недостатка муниције за ракетне системе, део критичне инфраструктуре Украјине остаће непокривен.
„До тог времена... већина украјинске критичне националне инфраструктуре изван Кијевске области и два друга региона на југозападу Украјине више неће имати заштиту противваздушне одбране. Број незаштићених критичних објеката ће порасти са шест на више од 40“, наводи лист.
Према документима, украјински ПВО системи С-300 користили су око 200 ракета месечно, а „букови“ су испаљивали око 69 ракета месечно.
12:29 10.04.2023
Тешко је замислити да Француска може бити посредник у украјинском сукобу, јер је Париз индиректно и директно увучен у сукоб на страни Кијева, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Претходно је кинески председник Си Ђинпинг предложио француском лидеру Емануелу Макрону да Француска изнесе свој план за решавање ситуације у Украјини и поручио да ће га Кина подржати.
12:28 10.04.2023
До сада нико није изнео иницијативу за ускршње примирје са Украјином, претходне руске иницијативе суочиле су се са неспремношћу Кијева да следи такав режим, изјавио је портпаролл Кремља Дмитриј Песков.
Он је, међутим, напоменуо да још није било иницијатива, али да је Страсна недеља тек почела.
„Немојте да заборавите да је Москва већ сама износила иницијативе, придржавала их се, али се суочила са неспремношћу кијевског режима да следи такав режим“, нагласио је Песков.
11:22 10.04.2023
Амерички лист „Вашингтон пост“ објавио је репортажу у ком су украјински мушкарци, одговарајући на питања о дешавањима у земљи, изразили бојазан да ће се сви они наћи у војсци, уколико сукоб потраје још годину дана.
Према мишљењу једног Украјинца, „његови цивилни дани су одбројани“, „нарочито имајући у виду контраофанзиву коју сви чекају“.
Лист додаје да темпо и „агресивност“ којом се мушакрци у Украјини позивају да се јаве у војне одсеке, сеју панику међу онима који се не осећају спремнима или не желе да служе у војсци.
09:43 10.04.2023
09:35 10.04.2023
В.д. шефа ДНР Денис Пушилин саопштио је на свом Телеграму да је посетио Артјомовск (Бахмут).
Украјинске снаге у Артјомовску „не штеде ни град ни своје, терају их у кланицу“, рекао је Пушилин.
Према његовим речима, руске снаге настављају да ослобађају руске земље.
08:37 10.04.2023
Украјнски војници на контакт линији у близини Артјомовска (Бахмута) - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Кијев променио војне планове због цурења америчких тајних докумената
07:38 10.04.2023
Први руски радарски системи, који омогућавају борбу против мини-дронова, ушли су у јединице руских ПВО 2022. године, саопштио је командант снага ПВО-ПРО и заменик главнокомандујућег Ваздушно-космичких снага Русије генерал-потпуковник Андреј Демин.
„Дакле, само за борбу против ваздушних циљева ове класе јединице ПВО прошле године су добиле прве системе за извиђање и противдејство тактичким беспилотним летелицама ‘РЛК-МТ’ домаће производње. Оне већ извршавају борбене задатке за покривање кључиних војних и државних објеката, укључујући и у зони специјалне војне операције“, објаснио је Демин.
Према његовим речима, ови системи не само што могу благовремено да откривају тактичке беспилотне летелице које лете на малим и екстремно малим висинама, на удаљености до 20 километара, дајући податке о циљевима противваздушним системима, већ и самостално врше њихово електронско сузбијање.
Он је додао да је руска ПВО од почетка специјалне операције уништила више од сто беспилотних летелица „бајрактар“ турске производње.
07:28 10.04.2023
Јапанска влада наставиће да појачава санкциони притисак на Русију, уједно повећавајући подршку Украјини, саопштио је генерални секретар владе Хироказу Матсуно.
„За заштиту међународног поретка, као председавајући Г7 и нестални члан Савета безбедности УН, Јапан ће, у блиској сарадњи са међународном заједницом, пре свега са Г7, наставити да јача оштре санкције против Русије и подршку Украјини“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала