- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Велики пад профита у Америци: Овако није било од почетка пандемије

© AP Photo / Richard DrewАмеричка берза
Америчка берза - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
Пратите нас
Америчке корпорације суочене су са највећим падом профита још од почетка пандемије вируса корона, показују прогнозе са Вол стрита, пошто је висока инфлација смањила марже, а страх од рецесије успорава потражњу, пише Фајненшел тајмс.
Компаније које припадају индексу S&P 500, односно улазе у 500 највреднијих деоничарских друштава на њујоршкој берзи, пријавиће укупно смањење профита од 6,8 одсто у првом кварталу, у поређењу са истим периодом прошле године, пише Фајненшел тајмс.
То ће бити највећи пад још од другог квартала 2020. године, који је износио 30 одсто и био је последица раних фаза пандемије вируса корона и општег затварања.
Очекује се да само сектори енергије и луксузних добара покажу јак раст профита у односу на исти период прошле године. Међутим, комбинација опадајуће потражње, оштријих кредитних услова и тренду пада цена робе довели су до „сече“ очекиваних профита у широком индустријском спектру.
„Када погледате трошкове плата и цену капитала, мислим да су приходи под значајним притиском. Компаније су уживале у номиналном расту, имале су моћ при одређивању цена, али се њихов обим или смањивао или остајао исти“, рекао је Џек Еблин, шеф инвестиција у компанији „Кресет капитал“.
Укупна вредност индекса S&P 500 порасла је шест одсто од почетка године, али је 90 одсто тог раста донело само 20 компанија.
У првом кварталу, више компанија него обично показало је знаке слабљења, па је 78 имало негативан салдо зараде по деоници, а међу њима је 11 из сектора полупроводника.
Од 11 сектора у оквиру овог индекса, очекује се да сектор материјала буде најтеже погођен, са падом профита од 35,6 одсто.
Америчка берза - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
ЕКОНОМИЈА
Криза није готова, а и кад се заврши, пратиће нас годинама: Упозорење директора највеће банке САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала