- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Историјска посета: Уз помоћ Бразила, Кина задаје смртоносни ударац америчкој економској хегемонији

© AFP 2023 / EVARISTO SAЛула да Силва
Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
Пратите нас
Посета бразилског председника Луиса Ињасија Луле да Силве Пекингу је историјска, јер ће још чвршћа сарадња две земље Бразилу донети важну улогу у прекомпозицији света. То ће на неки начин представљати смртоносни ударац Кине америчкој економској хегемонији у Латинској Америци.
У то је уверен стручњак за Латинску Америку, политиколог др Рајко Петровић из Института за европске студије.
Да Силва је од уторка у Кини, у делегацији са 240 пословних људи из његове земље. Прво је стигао у Шангај који није само средиште кинеског бизниса, него и седиште Нове развојне банке БРИКС-а, чији је Бразил члан. Са председником НР Кине Си Ђинпингом разговараће у Пекингу 14. априла.
Очекује се да ће Бразил и Кина потписати најмање 20 споразума у области финансија, индустрије, пољопривреде, здравства, образовања, науке и технологије.

Историјски важна посета

Петровић за Спутњик подсећа да је Да Силва, чим је 31. октобра прошле године победио на председничким изборима, најавио да ће једна од првих земаља коју ће посетити бити Кина.
„Неколико је разлога због којих се он одлучио на такав корак. Први и основни је то што је Кина већ неколико година најзначајнији бразилски увозни и извозни трговински партнер. То је податак од огромног значаја јер је Бразил земља са више од 200 милиона становника и са невероватним природним ресурсима,“ каже наш саговорник.
Трговина између ове две земље порасла је за 8,1 одсто у 2022. години, достигавши 171,5 милијарди долара. Према кинеском министарству трговине, највећа привреда Латинске Америке је највећи снабдевач Кине сојом, пилетином и шећером, заједно са значајним извозом кукуруза и говедине.
© Sputnik / Григорий Сысоев /POOL / Уђи у базу фотографијаКина је највећи спољнотрговински партнер Бразила и будућа сарадња је једна о тема два председника, Си Ђинпинга и Лула да Силве у у Пекингу
Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
Кина је највећи спољнотрговински партнер Бразила и будућа сарадња је једна о тема два председника, Си Ђинпинга и Лула да Силве у у Пекингу
При том су кинеске инвестиције у 2021. години чиниле 13,6 одсто укупних страних директних инвестиција у Бразилу.

Смртоносни ударац америчкој хегемонији

Петровић напомиње да је претходни бразилски председник Жаир Болсонаро, који је важио за америчког човека, пре него што је ступио на ту функцију најављивао да ће, не само извести Бразил из БРИКС-а, него и протерати кинеске компаније које, како је говорио, отимају хлеб Бразилцима. То, наравно, није могао да учини, јер је и он схватио када је дошао на власт колико бразилска економија зависи од Кине.
Кина је назустављиво присутна на простору Латинске Америке. Она је већ сада у економском смислу победила САД на том простору и мислим да ће овај мандат Луле да Силве значити још дубљу економску сарадњу Кине и Бразила и да ће то на неки начин бити смртоносни ударац америчкој економској хегемонији у Латинској Америци од стране Кине“, уверен је добар познавалац прилика у Латинској Америци.
Он подсећа да је управо Да Силва током своја два претходна председничка мандата од 1. јануара 2003. и потом од 2006. године, одиграо изузетно важну улогу у креирању организације БРИКС о којој су, како каже, многи на западу са подсмехом говорили.
Запад данас, међутим, уместо са подсмехом само са зебњом може да гледа на податке Светске банке, према којима је БРИКС, коју чини пет највећих светских економија у развоју (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република) претекао групу седам најразвијенијих земаља Запада (Г7) по бруто домаћем производу заснованом на паритету куповне моћи. БРИКС већ сада више доприноси глобалном БДП-у од Г7.

Већ најављена дедоларизација

Стручњак за Латинску Америку напомиње да је средином прошле године Аргентина аплицирала за чланство у БРИКС-у, да су за ту организације многе земље показале интересовање, а недавно и Тунис.
Петровић подсећа да су Бразил и Кина недавно најавили да ће међусобну трговину да обрачунавају у домаћим валутама.
© AP Photo / Pavel GolovkinЛидери БРИКС-а на самиту у Бразилу
Лидери БРИКС-а на самиту у Бразилу - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
Лидери БРИКС-а на самиту у Бразилу

„Наравно да Бразилу одговара дедоларизација међународног финансијског тржишта и убеђен сам да ће Бразил прихватити да иде путем Русије и Кине да јачају њихове националне валуте, или да се створи нека заједничка валута унутар БРИКС-а. И наравно да је Бразил важан за ширење добрих вести о БРИКС-у на латиноамеричком простору“, истиче он.

Геополитички значај

По оцени Петровића, посета Да Силве Кини има и геополитички значај. Када је постао председник Бразила, одмах је понудио да његова држава буде посредник у преговорима између руске и украјинске стране, што се, како каже, сасвим уклапа у његову тежњу да ојача међународни утицај Бразила. Сагласност са кинеским мировним планом за решавање украјинске кризе потврдио је и шеф дипломатије Бразила Мауро Вијеира који је уочи посете Кини план оценио као „веома позитиван“.
„Када се све сабере, ова посета Луле да Силве Пекингу, односно Си Ђинпингу, јесте историјска, јесте један почетак још чвршће и тешње сарадње између Бразила и Кине, а дугорочно између целе Латинске Америке и Кине. Нема никаве сумње да ће Бразил играти изузетно важну улогу и због свог геостратешког положаја и људских потенцијала и ресурса у прекомпозицији света који иде из униполарног ка мултиполарном. Мислим да Бразил заиста има потенцијал да буде један од тих полова“, оценио је Петровић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала