- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Одузели су му „десну руку“, а сада и част – да ли се бајка ближи кошмарном крају?

© AP Photo / LM OteroЛука Дончић
Лука Дончић - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
Пратите нас
Лука Дончић, један од најбољих кошаркаша света, одлуком управе Далас Меверикса био је спречен да пружи пун допринос у борби за плеј-оф, а чини се да је то кап која прелива већ пуну чашу незадовољства словеначког кошаркашког генија.
Осмеха на Лукином лицу одавно нема, фрустрације су биле приметне још на Европском првенству прошле године, а само су се прошириле и на нову сезону НБА лиге – која је пре времена завршена и за Дончића и за Далас.
Остао је Лука без десне руке у тиму преко лета, Далас није желео да „разбије касицу прасицу“ и да повећа плату Џејлену Брансону који је отишао у Њујорк и постао играч на Ол-стар нивоу, док је током сезоне Дончићу доведен проблематични Кајри Ирвинг и све је отишло дођавола.
Далас је постао једина екипа која је у фебруару била на четвртој позицији табеле Западне конференције, а да на крају није успела да се домогне чак ни до плеј-ина за плеј-оф, а од те борбе је и одустала.
Имао је Далас теоретске шансе да се пласира у наставак такмичења, али је управа одлучила да све главне играче остави ван састава, док је Дончићу, компромисним решењем пошто је желео да игра, дозвољено да наступи само за једну четвртину.
Није било право ни тренеру Џејсону Киду, Дончића је после уводног квартала вратио на почетак другог, као неки вид бунта према одлуци управе клуба, али је све то само „мазање очију“ у моменту када је јасно да се екипа практично распада.
Томе у прилог иду и гласине да је Лука на добром путу да наредне године затражи да оде из Даласа, уколико управа не уради нешто више како би му обезбедила право победничко окружење и вратила осмех на лице.
Јасно је Дончић говорио о томе колико му недостаје Брансон, одговарао је и на критике да не игра одбрану, што је образложио тиме да је уморан од константног играња и обавеза, што је и јасно – он је тек у фебруару напунио 24 године, а већ трећину тог времена је у професионалној кошарци.
Поврх свега, за то време и то колико је пружио, последњих година и Даласу, доживео је да управа клуба одлучи самоиницијативно да одустане и пре него што је изгубила шансе за плеј-оф, иако је Дончић, као лидер тима, јасно говорио о томе да не би да одустане од борбе.
Како год било, Дончић је завршио сезону, имаће много времена за одмор и уживање, али и сабирање околности како би себи обезбедио најбоље могуће услове за наставак америчке одисеје.
На то ће велики утицај имати и даљи потези управе Даласа, како ће се обавити посао на драфту јер је управо због потенцијалне десете позиције на наредном избору одустала од борбе, али неопходно је урадити нешто и у прелазном року јер је јасно да је екипи неопходан потпуни ремонт после кошмарног краја сезоне.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала