- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков о ставу Токија о „незаконитој окупацији“ Курила: Такве формулације су неприхватљиве

© Sputnik / Наталья СеливерстоваКремљ
Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
Пратите нас
Русија не прихвата формулацију „незаконите окупације“ Курилских острва и такву формулацију питања, ова острва су саставни део Русије, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући став Јапана о Курилским острвима.
„Редовно их видимо. Не прихватамо такву поставку питања и такве формулације. Курили су саставни део Руске Федерације“, истакао је Песков.
Јапанска влада је у „Плавој књизи дипломатије“ за 2023. годину поново употребила формулацију да су Курилска острва „саставни део Јапана“ и да су „незаконито окупирана од стране Русије“.

Спор са Јапаном

Став Москве заснива се на томе да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правно утемељење, није упитан.
Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума са Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није потписан.
СССР и Јапан су 1956. године потписали Заједничку декларацију. Совјетски Савез се надао да ће та Декларација окончати спор, али је Јапан сматрао да је документ само део решења проблема и није одустао од претензија на острва. Каснији преговори нису дали резултате и мировни споразум након Другог светског рата никада није ни потписан.
У новембру 2018. године у Сингапуру је одржан састанак председника Русије Владимира Путина и јапанског премијера Шинза Абеа. Стране су се договориле да убрзају преговарачки процес о мировном споразуму заснованом на Заједничкој совјетско-јапанској декларацији из 1956. године. То је озбиљан уступак Јапана, јер је до сада његов званичан став био — да се му прво врате четири острва Кунашир, Итуруп, Шикотан, Хабомај, па да се тек након тога закључи мировни споразум.
Спор Русије и Јапана око Курилских острва додатно је заоштрен након што је Токио увео неколико пакета санкција против Москве због украјинске кризе, а она заузврат одустала од преговора о мировном споразуму.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала