- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Политико: Америка може послати војску у Мексико

© Фото : Министарство одбране СрбијеПрипадник падобранске јединице на вежби Војске Србије и Оружаних снага САД
Припадник падобранске јединице на вежби Војске Србије и Оружаних снага САД - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
Пратите нас
Све већи број америчких политичара из Републиканске партије предлаже слање трупа у Мексико ради борбе против наркокартела, пише лист Политико.
Како се наводи, спремност неких републиканаца да отворено подрже идеју употребе војске у Мексику указује на незадовољство миграцијом и високом стопом смртности од дроге. У 2021. године, скоро 71.000 Американаца умрло је од предозирања фентанилом, синтетичким опијатом, прокријумчареним из Мексика, наводи лист.
Законодавци Ден Креншо и Мајкл Волц предложили су ове године да се одобри употреба војне силе против наркокартела у Мексику, док је бивши шеф Беле куће Доналд Трамп размишљао током свог мандата о слању специјалних снага или вођењу сајбер рата против вођа картела. Али политичари из Демократске странке противе се таквим иницијативама.
Америчка царина и погранична служба запленили су више од 6,5 тона фентанила у 2022. години, што је 31 одсто више него 2021. године, наводи се у саопштењу, објављеном на сајту Беле куће.
Министар спољних послова Мексика Марсело Ебрард рекао је 11. марта да велика потражња за дрогом у Сједињеним Државама, као и продаја оружја у Мексику, изазивају повећање активност нарко картела. Латиноамерички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор такође је у марту осудио позиве америчких законодаваца за употребом америчких снага у борби против нарко-картела на територији Мексика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала