- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руско Министарство одбране покренуло пројекат о злочинима нациста над заробљеницима у логорима

© Sputnik / РИА НовостиУлаз у концентрациони логор Аушвиц
Улаз у концентрациони логор Аушвиц - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
Пратите нас
Министарство одбране Русије покренуло је мултимедијални историјско-едукативни пројекат „Зверско лице фашизма“, која се поклапа са Међународним даном ослобођења заробљеника нацистичких концентрационих логора.
Како се наводи у саопштењу Министарства, пројекат садржи архивске материјале из фондова Централног архива Министарства одбране Русије – документоване доказе масовног уништења становништва на територијама Совјетског Савеза и европских земаља које су окупирали нацисти (Руса, Украјинаца, Белоруса, Јевреја, Пољака, Чеха, Срба, Француза, Италијана и представника других националности).
Међународни дан ослобођења заробљеника нацистичких логора обележава се сваке године 11. априла одлуком Уједињених нација. На данашњи дан 1945. године заробљеници концентрационог логора Бухенвалд су се побунили и изашли на слободу.
На територији окупираних европских земаља нацисти су изградили огромну мрежу концентрационих логора. Међу њима су били радни логори, логори за принудни рад, транзитни логори, логори за ратне заробљенике, директни концентрациони логори и логори за уништење. Од 18 милиона људи који су доспели у различите фашистичке логоре, умрло је више од 11 милиона. Од тога су више од пет милиона били грађани Совјетског Савеза.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала