- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Савез православних новинара: Пребијен епископ канонске УПЦ у Украјини

© AFP 2023 / ALEXANDER KHUDOTEPLYРуска православна црква
Руска православна црква - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
Пратите нас
Непозната лица напала су епископа Иваново-Франковског и Коломијског канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) Никиту и пребила га, саопштио је Савез православних новинара на телеграм каналу.
Шеф одељења за односе са јавношћу Московске патријаршије Владимир Легојда сматра да је мало наде да ће због пребијања епископа канонске УПЦ бити правних последица.
„Свакако, мало је наде да ће чак и у оваквим недопустивим случајевима бити правних последица. Међународне организације за заштиту права поново ће се претварати да се ништа не дешава“, написао је Легојда на телеграм каналу.
У Иваново-Франковску све храмове УПЦ заузели су расколници. Ниједан храм није остао у склопу канонске цркве у Лавову, заузети су и храм УПЦ у Черновицкој области, Цркве све. Параскеве у Новом Корцу у Ровненској области.
Раније јутрос локална епархија УПЦ саопштила је да су расколници из Православне цркве Украјине (ПЦУ) у Хмељницком заузели Свето-Георгијевски храм канонске УПЦ.
Према саопштењу, непознати људи ушли су на територију храма, пробили врата и упали у просторије. За њима су ушле и присталице тзв. ПЦУ. Након тога су одржали незаконити састанак заједнице, како би га потчинили расколничкој цркви.
Украјинско издање „Обшчествено“ објавило је да је Волински обласни одбор на западу Украјине подржао забрану делатности канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) и препоручио обласној војној администрацији да раскине уговор са УПЦ о закупу земље.
Јуче је Ровненски обласни одбор забранио активност УПЦ у региону.

Реакција Захарове на став САД о нападима на УПЦ

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова коментарисала је изјаву портпарола америчког Стејт департмента Веданта Патела да Вашингтон ништа не зна о нападима на канонску УПЦ.
Према њеним речима, САД су одлучиле да не коментаришу ову тему и да не виде, не чују и не примећују ништа што се тиче напада на канонску УПЦ, кршења људских права и слободе вероисповести.
Претходно је украјинско издање „Обшчествено“ објавило да око 200 парохијана канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) бране Саборну цркву Александра Невског у граду Камењец-Подољски у Хмељницкој области од присталица расколничке структуре Православна црква Украјине (ПЦУ) које би да је заузму, не пуштају их унутра и певају молитве.
Крст у руци - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
РУСИЈА
У Кијевској области расколници заједно са властима покушали да заузму два храма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала