- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Дан када су руски голобради младићи гинули за Републику Српску

© Уступљено СпутњикуГробље у Вишеграду где су сахрањени руски добровољци
Гробље у Вишеграду где су сахрањени руски добровољци - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Српски народ у Босни и Херецеговини бранили су деведесетих и руски добровољци. Борило их се више стотина, махом голобрадих младића. Вишеград 12. априла обележава Дан руских добровољаца, а ове године венце су положили представници Владе РС, Удружења „Завјет“, Удружења српско-руског пријатељства Црне Горе, општине Вишеград и борачке организације.
Градоначелник Вишеграда Младен Ђуревић изјавио је како је помоћ руских трупа у одбрани Републике Српске била од великог значаја, пре свега у психолошком смислу.
Нама је тада много значило и само сазнање да нисмо сами, да имамо јаког савезника, а то је наша братска земља Русија. И данас док их помињемо, треба истаћи да они при доласку нису имали никакве личне користи, изузев да нам помогну да се одбранимо, да сачувамо нашу земљу и наш народ. Њихове заслуге у тој одбрани су велике, рекао је Ђуревић.
За Дан добровољаца одабран је 12. април, дан када су 1993. године у одбрани Вишеграда настрадала три руска добровољца – Владимир Сафонов, Дмитриј Попов и најмлађи он њих, двадесетогодишњи Константин Богословски. Константинова мајка Људмила такође је присуствовала обележавању, као и сваке године.
У календар значајних историјских догађаја Републике Српске уписан је и Дан руских добровољаца.
Погледајте филм о руским добровољцима:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала