- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Испраћање „Фараона“ у легенду и заљубљивање упркос разочарању

© AFP 2023 / Nick PottsЕрлинг Холанд
Ерлинг Холанд - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Чудесна ноћ је иза Манчестер ситија у којој су демонстрирали силу против Бајерн Минхена (3:0) у првом мечу четвртфинала Лиге шампиона. Историју је исписао Ерлинг Холанд, који је стигао до 45. гола у сезони и тако постао рекордер у Енглеској по броју погодака у једној сезони, пославши у заборав Моа Салаха и Руда ван Нистелроја.
Не постоје границе за чудо из норвешке и немилосрдног фудбалског убицу – Ерлинга Холанда!
Терор и голгетерски низ настављен је против, вероватно највећег и најтежег ривала, на путу до „ушатог пехара“ који на Етихаду годинама изнова и изнова сањају.
Плесали су „грађани“ по нотама омаленог фудбалског диригента Бернарда Силве против Бавараца, имали сигурних 2:0. Коначних 3:0 у 76. минуту поставио Холанд, рутинским смештањем лопте иза леђа, мора се признати, одличног Јана Зомера, ког да није било, Бајерн би кући отишао бар са пет, шест, ако не и седам голова у мрежи...
Ситијева „дуга деветка" има до краја сезоне да одигра двоцифрен број мечева, па је потпуно јасно и крајње очекивано да „подебља“ импресивну бројку од 45 погодака, чим је већ постао најефикаснији фудбалер неког премијерлигаша у једној такмичарској години.
Досадашњи рекорд био је у заједничком власништву Ливерпуловог „Фараона“ Моа Салаха, који је у сезони 2017/18, изједначио рекорд који је пре равно 20 година поставио легендарни нападач Манчестер јунајтеда Руд ван Нистелерој.
Обојици је за то било потребно 52 утакмице, док је Холанд знатно брже то учинио, што потврђује сув статистички податак у виду 39 одиграних утакмица.
То је само један у низу рекорда које је сломио, и које ће (тек) сломити бивши нападач Борусије Дортмунд који немилосрдно терорише противничке мреже и голмане у небеско-плавом дресу.
На првих пет гостујућих утакмица са Ситијем чак десет пута је погађао. Постао је и први фудбалер ком је пошло за ногом да на четири гостујућа сусрета , сва четири пута буде стрелац. Успео је Холанд на три везана меча да оствари хет-трик, а посебно је импресивно то што је већ у дебитантској сезони на Етихаду постао најбољи стрелац клуба у једној сезони.
Да све буде још фасцинантније, Холанд је рекорд Томија Џонсона из далеке 1929. године, срушио у марту месецу, када је стигао до 39. гола!
Упознало је Острво сву фудбалску хладнокрвност и суровост Ерлинга Холанда, који је постао најбољи дебитант по броју голова у сезони. Надмашио је претходни најбољи резултат који је био у власништву Кевина Филипса (30 голова).
Пред Холандом (30 голова) сада је да надмаши Ендија Кола и Алана Ширера који су погађали по 34 пута.
А, док је убојити Норвежанин исписао историју и наставља да помера границе које су изузетно високо, Томас Тухел чији тим је попут Титаника доживео бродолом на Острву, поручио је да се заљубио.
„Требало је да постигнемо барем гол на Етихаду. Били смо кажњени у фазама утакмице у којима смо били бољи тим. Брутално смо били кажњени. Мислим да је наш учинак био веома добар до резултата 2:0. Не желим да потценим резултат, али стајали смо веома добро до 70. минута. Заслужили смо да постигнемо бар један гол, а примили смо један или два више него што је требало. Мојим играчима фалило је самопоуздање. Резултат је горак, али сам се ја данас заљубио у свој тим. Можда ће чудно звучати, али било је веома узбудљиво“, поручио је Немац који је са Челсијем пре две сезоне савладао управо Сити и Гвардиолу у финалу Лиге шампиона.
Када је реванш у питању, јасно је да Тухел и Бајерн неће с белом заставом дочекати Сити.

„Фудбал је фудбал. Меч у Немачкој је меч у Немачкој. Јасно је да нас чека тежак задатак и да свашта може да се догоди. Неће бити готово док не будемо под тушем“, рекао је Тухел.

С друге стране, његов колега Пеп Гвардиола није крио задовољство због резултата, али је поручио да је претрпео невероватну количину стреса.
„Емотивно сам уништен. Остарио сам још 10 година. Била је ово изузетно захтевна утакмица и није било пријатно. Морам да се опустим, играчи ће имати слободан дан, па се окрећемо Лестеру“, закључио је Пеп.
Иако је ово само први од два чина у судару Ситија и Бајерна, тешко је поверовати да ће грогирани Бајерн успети да се опорави од шока и да ће моћи да нокаутира енглеског представника.
Али, као што рече Тухел, фудбал је фудбал, а Немци су Немци. Одбројавање је почело...
Манчестер сити - Бајерн - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
СПОРТ
Бајерн разбијен у парампарчад, Интер угасио светло у Лисабону
Навијачи Партизана прослављају погодак - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
СПОРТ
Жестоки инциденти на Бановом брду – прекинут меч Чукаричког и Партизана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала