- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Јесте ли за „шетњу“ Марсом: НАСА представила мапу Црвене планете

© Фото : Youtube/NASA Jet Propulsion Laboratory/PrintscreenНАСА ровер на Марсу
НАСА ровер на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Марс је планета најближа Земљи, али ниједан човек још увек није прешао пут од 56 милиона километара до овог небеског тела. Ипак, сада постоји једноставан начин да „истражите“ Марс, и то можете да учините из удобности сопственог дома.
Илон Маск недавно је дао прогнозу да ће 2029. године људи први пут крочити на Црвену планету, док је НАСА нешто конзервативнија у погледу временске процене, предвиђајући „слетање“ у касним 2030-има или почетком 2040-их.
НАСА је лансирала нову интерактивну мапу која омогућује истраживање стена и кратера Марса. Џеј Диксон, научник који је водио мисију обраде слика истиче да је желео да направи нешто што је доступно свима.

„Студенти могу ово да користе. Може га користити чак и моја мајка која је управо прославила 78. рођендан. Наш циљ је уклонити препреке за људе који су заинтересовани за истраживање Марса“, истакао је Диксон.

Интерактивна мапа „Црвене планете“ направљена је на Институту „Калтех“ (Caltech) из Пасадене у Калифорнији помоћу 110.000 фотографија које је снимио НАСА сателит „Mars Reconnaissance Orbiter“.
Мапап риказује бројне запањујуће геолошке карактеристике с невероватним детаљима, укључујући стене, кратере и вртлоге ветра. Интерактивну карту можете погледати овде.
Кружне дине на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
ДРУШТВО
Необичне кружне структуре снимљене на Марсу: Научници збуњени /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала