- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Лавров и руска делегација и даље без визе за учешће на седницама СБ УН

© POOL / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров у УН
Сергеј Лавров у УН - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Сједињене Државе још нису одобриле визу руском министру спољних послова Сергеју Лаврову и руској делегацији за учешће на низу састанака у Савету безбедности УН.

"За сада ниједна виза није издата", рекао је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је поводом објаве о неиздавању виза Лаврову ради учешћа у Савету безбедности УН, да Америка, као земља у којој се налази седиште Уједињених нација има одређене обавезе и дужна је да их испуњава.
Подсетимо, Русија током априла председава том телу УН. Планирано је више заседања на којима би требало да председава Лавров.
Једна од кључних тема о којима ће се дискутовати на седницама током руског председавања биће „ефикасни мултилатерализам“, ризик приликом извоза оружја, решавање блискоисточних питања.
У контексту актуелне напете међународне ситуације и кризе у руско-америчким односима није јасно како ће се одвијати ситуација са издавањем америчких виза министру и осталим члановима руске делегације. Последњи пут када је Лавров посетио седиште УН у септембру 2022. године руске дипломате су добиле визе у последњем моменту.
Очекује се да ће Лавров председавати седницом Савета безбедности која ће бити одржана 25. априла на министарском нивоу на којој ће се разговарати о питањима Блиског истока.
Шеф руске дипломатије би такође требало да председава седници СБ која ће бити одржана 24. априла на високом нивоу на тему „Ефикасни мултилатерализам кроз заштиту принципа Повеље УН“. Није искључено да ће на тој седници бити речи о проблемима формирања новог светског поретка.
Уочи почетка председавања Русије СБ УН Министарство спољних послова Русије објавило је нову концепцију спољне политике.
О новој концепцији руске спољне политике говорила је у својој емисији "Мој поглед на Русију" главна уредница Спутњика Србија Љубинка Милинчић:
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
РУСИЈА
Ово је многима промакло: Путин потписом пресекао праксу дугу три века и подигао Русију на виши ниво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала