- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Рендген решио мистерију стару више од 30.000 година /фото/

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаВеверица
Веверица - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Смеђа длакава „грудва” пронађена пре пет година у златним пољима Клондајка у Јукону добила је идентитет. Наиме, рендгенски снимци открили су да је ова грудва величине грејпфрута мумифицирана веверица стара 30.000 година из леденог доба.
„Није сасвим препознатљиво док не видите ове мале руке и канџе и видите мали реп, а онда видите уши”, рекао је Грант Зазула, палеонтолог из владе Јукона.
Он је заједно са ветеринарком Џес Хит спровео детаљну истрагу, а њих двоје су на основу снимака рендгеном дошли до закључка да је у питању смрзнута млада, склупчана арктичка веверица која је највероватније угинула у хибернацији.
„Могли смо да видимо на снимку да је у одличном стању, она се вероватно смрзла током сна”, рекла је Хитова за Си-Би-Си (CBC).

„Импресионирана сам тиме што је неко препознао ову ствар онакву каква је. Споља, она делује као браон грудва. Подсећа на камен браон боје“, додала је.

Златна поља Клондајка у Јукону покривена су пермафростом, замрзнутим земљиштем, још од периода леденог доба. Управо та чињеница чини ово подручје идеалним у очувању створења која су живела у том периоду.
Тамошњи рудари који су се бавили ископавањем злата, раније су пронашли мумифицирано штене вука и беспрекорно очувану бебу мамута.
Оваква открића вероватно ће постати чешћа како глобална температура буде наставила да расте под утицајем људских емисија гасова који задржавају топлоту као што су угљен-диоксид и метан. То узрокује отапање пермафроста, откривајући све од мумифицираних створења до вируса и наслага антракса.
Скелет у музеју у Лепенском виру - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
ДРУШТВО
Мистерија гробова из винчанске културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала