- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Руски свештеник разбио популарни мит о Благодатном огњу

© AFP 2023 / AHMAD GHARABLIБлагодатни огањ у Јерусалиму
Благодатни огањ у Јерусалиму - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Не постоје црквена учења која би потврдила веровање да ће наступити смак света ако не сиђе Благодатни огањ, изјавио је настојник храма Покрова Пресвете Богородице у Москви, доцент Московске богословске академије, протојереј Павел Великанов.

„Нема потврђеног црквеног учења о томе да уколико не сиђе Благодатни огањ то може на неки начин да се доведе у везу са почетком краја света. Та тврдња ипак спада у сферу теолошких мишљења појединаца која нису црквено потврђена. Не знамо за случајеве из историје када је писано забележено да се Благодатни огањ није спустио, укључујући и добро познату причу када се благодатни огањ спуштао ван Кувуклије“, рекао је Великанов.

Како је истакао, Благодатни огањ је симбол Бога „не зато што је запаљен у Јерусалиму, него зато што је у Јерусалиму Христос васкрсао и та светлост Божија улази у нашу душу и истерује из ње сваку таму“.
Великанов је додао да верници и ове године очекују силазак Благодатног огња и као и да буде достављен у Русију.
Благодатни огањ силази сваке године уочи празника Васкрсења Христовог по јулијанском календару (ове године Васкрс се слави 16. априла). Он се јавља у Кувуклији, капели унутар јерусалимског храма Васкрсења Христовог који је подигнут на месту где је Исус Христос разапет, сахрањен и васкрсао. Након силаска Благодатног огња он се разноси у различите земље. Једно од веровања које је уврежено међу хришћанима из различитих земаља је да ће наступити смак света ако не сиђе Благодатни огањ.
Верници славе силазак Благодатног огња у Храму гроба Господњег у Јерусалиму - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2019
Шта се догађа током силаска Благодатног огња: Приче из Јерусалима (фото)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала