- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Трамп о диверзијама на гасоводу „Северни ток“: Знам да није Русија

© AP Photo / Seth WenigДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Бивши амерички председник Доналд Трамп коментарисао је у интервјуу за ТВ „Фокс њуз“ диверзије на гасоводу „Северни ток“. Уверен је у једно – да иза тога не стоји Русија.
„Не желим да стварам непријатности нашој земљи и зато нећу одговорити. Могу да кажем ко то није урадио - Русија“, рекао је он.

Диверзија на гасоводима „Северног тока“

Експлозије на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ догодиле су се истовремено 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о намерној диверзији, а Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак о чину међународног тероризма.
Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ“ саопштила је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена.
Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симур Херш, објавио је 8. фебруара своју истраживање о експлозијама на гасоводима, у којем је, позивајући се на извор, навео да су експлозивне направе испод цевовода у јуну прошле године поставили амерички војни рониоци, током војних вежби „Балтопс“, а да су их три месеца касније активирали норвешки специјалци.
Према наводима Херш,а одлуку о операцији донео је председник САД Џозеф Бајден, након девет месеци разматрања тог питања с представницима америчке администрације задуженим за питања националне безбедности. Пентагон је касније саопштио да САД нису умешане у диверзију на руским гасоводима.
Месец дана након Хершове објаве амерички лист „Њујорк тајмс“ је објавио да иза диверзије стоји проукрајинска групација, чији планови не морају бити познати Кијеву, а истог дана је немачки лист „Шпигл“ пренео да трагови напада воде у Украјину, односно да је операција изведена с јахте која је изнајмљена од компаније из Пољске, а која припада двојици Украјинаца.
Званична Москва сматра да је верзија о умешаности украјинских „активиста“ у експлозије бесмислица. Председник Русије Владимир Путин је изјавио да су такву експлозију могли да изазову само стручњаци који владају одређеним технологијама, уз подршку државе.

Трамп о Путину и Сију

Трамп је у интервју назвао председнике Русије и Кине најпаметнијим људима.
„Ти људи су најбољи на свом пољу… Амерички момци нису такви и никад нису ни били“, рекао је Трамп.
Он је додао да кинеског лидера Си Ђинпинга сматра „изузетним“, председника Северне Кореје Ким Џонг Уна “најбољим“, а председника Русије Владимира Путина „веома паметним“.
Трамп је рекао и да су САД могле да сарађују са Русијом на обострану корист, да није било неосноване истраге о наводном руском мешању у изборе 2016. године од стране демократа.
„Имао сам веома добре односе са Путином. Али, било је веома тешко због лажне истраге о Русији“, рекао је он.
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
СВЕТ
Покушај оцрњивања и добро прорачуната игра: Шта стоји иза оптужби против Доналда Трампа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала