- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

У Москви одржана светска премијера филма „Изазов“ у којем игра и Милош Биковић

© Sputnik / Екатерина ЧесноковаМилош Биковић на премијери "Изазова"
Милош Биковић на премијери Изазова - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Руски филм редитеља Клима Шипенка „Изазов“, историјско, прво остварење снимљено у свемиру, имао је вечерас у Москви премијеру, којој је присуствовао тумач главне мушке улоге, српски глумац Милош Биковић.
Шипенко је рекао новинарима у московском биоскопу „Октобар“ да му је циљ био да се захваљујући „Изазову“ гледаоци осете као да су били у свемиру.
„Да искусе оно што сам ја искусио и Јулија (Пересилд). Желим да се изађу из биоскопа са осећајем као да су били у свемиру. То очекујем и то сам хтео постићи. Надам се да сам то постигао“, рекао је Шипенко.
„Изазов“ је снимљен на Међународној свемирској станици, где су прошле године долетели Шипенко и главна глумица Јурила Пересилд, како би дочарали драму о хитној хируршкој интервенцији на једном астронауту.
Призоре у свемиру снимао је Шипенко као камерман, а уз Пересилд глумили су и астронаути Олег Новицки и Антон Шкаплеров, док је Биковић свој део урадио на земљи, односно у бестежинском стању током лета посебног авиона.
„Све у свемиру је било тешко. Било нас је петоро, а радили смо оно што обично 70 људи ради. Мултитаскинг“; рекао је редитељ.
Шипенко је истакао да му је Биковић један од најомиљених глумца, да је сјајан глумац и човек, пријатељ са којим је урадио два филма, чека се трећи, а нада се да ће их урадити „још десет“.
Упитан какав очекује успех „Изазова“, Шипенко је одговорио да то не може рећи пошто филмови имају неочекивану судбину, али да жели „да га види што више људи и да им се допадне“.
„Надам се да ће бити још филмова у свемиру. Сјајна је атмосфера. Тешко их је правити, али сјајно изгледају на платну. Тешко је без силе теже. То је окружење које се тешко контролише“, рекао је Шипенко.
Биковић је рекао новинарима да је начин снимања „Изазова“нешто „невероватније од овога што гледамо“.
„Мушкарац и жена су отишли у космос и урадили посао целе снимајуће екипе. Били су шминкери, костимографи, сценци, расветљивачи, сниматељи звука, редитељ и глумац“, истакао је Биковић.
Према његовим речима, филм је сниман у „непријатељским условима и зато је то херојски подвиг“.
„Данас је Дан руске космонаутике, али је и празник филма“, нагласио је Биковић.
Глумачку поставу чине и Владимир Машков, Пјотр Дубров, Јелена Ваљушкина, Варвара Володина, Андреј Шчепочкин, Александар Балујев, Игор Гордин, Алексеј Барабаш, Алексеј Гришин и Артур Бесчастниј.
Како је најављено, српска премијера „Изазова“биће 19. априла у београдској „Синеплекс Галерији“.
Након београдске премијере филм „Изазов“ ће бити од 20. априла у редовној биоскопској дистрибуцији широм земље и региона, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала