https://sputnikportal.rs/20230412/zbog-jednog-voca-najzdraviji-ljudi-na-svetu-ne-znaju-za-bolesti-i-zive-vise-od-sto-godina-1154071110.html
Због једног воћа најздравији људи на свету не знају за болести и живе више од сто година
Због једног воћа најздравији људи на свету не знају за болести и живе више од сто година
Sputnik Србија
Долина Хунза, у северном делу Пакистана који се граничи с Кином, дом је заједнице људи за које се верује да живе пуно дуже од просечног очекиваног животног... 12.04.2023, Sputnik Србија
2023-04-12T19:44+0200
2023-04-12T19:44+0200
2023-04-12T19:44+0200
наука и технологија
наука и технологија
друштво
живи свет и генетика
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/04/1131283362_0:192:1920:1272_1920x0_80_0_0_13ca1237e787f238bc7ea6e677b1643b.jpg
Исхрана и стил живота људи у долини Хунза доиста су врло јединствени. Њихова исхрана укључује биљке с фокусом на традиционалне технике конзервисања хране.Кухиња Хунза базирана је на биљу, а посебно је усмерена на коришћење разних врста орашастих плодова. На пример, кључни састојци већине домаћих јела су свеже кајсије, сушене кајсије и уље њихових коштица. Долина Хунза пуна је десетина врста стабала кајсије, а њихова слаткоћа је без преседана.Све добробити конзумирања кајсијаБројне су здравствене добробити конзумирања кајсија јер су богате влакнима, витаминима А, Ц, Е као и калијумом. Становници долине Хунзе куну се у њихове здравствене добробити јер је познато да оне утичу на здравље црева, боре се против слободних радикала у телу, а нека истраживања чак сугеришу да њихово уље садржи хемијски спој амигдалин. Амигдалин се раније повезивао с борбом против рака. Верује се да је недостатак витамина Б-17 (амигдалин) повезан с настанком рака, а уље коштица кајсије управо садржи тај витамин.Кајсије у долини Хунза се конзумирају у различитим облицима током сва четири годишња доба.Током летњих месеци свеже кајсије се једу као међуоброк, а њихов сок је уобичајено пиће у домаћинствима. Свака породица током јула и августа суши кајсије на сунцу на крову своје куће при чему одваја семенке које се засебно конзумирају. Суве кајсије једу се као међуоброк током зиме и пролећа заједно са семенкама. Неке семенке се користе за израду уља које је „свети грал“ кухиње Хунза, а служи као основа за већину домаћих јела.Уобичајена прерађена храна и грицкалице које налазимо у модерном свету још су новост у долини Хунза и конзумирају се прилично ретко. Међуоброк између оброка обично укључује једење воћа или орашастих плодова.Традиционални залогаји долине Хунза су јабуке, трешње, ораси, коштице кајсија, бадеми, суве кајсије, дуд и сушене трешње итд. Сушење трешања, дуда, нарезаних јабука, парадајза као и лиснатог зеленог поврћа уобичајена је техника чувања хране. С обзиром на оштру зиму и недостатак хране током хладног времена, једини начин спремања намирница током летњих месеци је сушење на сунцу.Исхрана без шећераМесо се конзумира врло ретко јер је скупо због недостатка пашњака за стоку. Други важан аспект кухиње Хунза је недостатак шећера. Не постоји локално јело које садржи шећер. Чак се и најпопуларнији дезерт познат као „дирампит“ прави недељама од натопљених пшеничних зрна у води, а процес ферментације претвара бљутаву пшеницу у слатка зрна.Упркосчињеници да остатак земље пије чај „chai“ са шећером, верзија Хунза „chai“ замењује шећер сољу. Традиционално у чај додају кашику пржених ланених семенки у праху јер је познато да семенке лана ублажавају болести срца, гојазности дијабетес.Долина Хунза је мала заједница блиско повезаних људи и друштвено-економске разлике не постоје. Цела заједница функционише на основу заједничких уверења и заједничких вредности. Дакле, не постоји дефинисана социјална стратификација која доводи до униформности у заједници, преноси „Јутарњи лист. Овај ниво једноставности и колективизма је утешан за чланове заједнице. Осим тога, јавни превоз је врло ограничен у том подручју, људи имају тенденцију да живе врло активан начин живота где је ходање уобичајено.Телесно и ментално здравље особе директно зависи од њене исхране и начина живота. Верује се да људи из долине Хунза дугују своје добро здравље и дуговечност органској, непрерађеној, једноставној, али делотворној исхрани, као и свом активном начину живота.Долина Хунза природно је благословљена сликовитом планинском лепотом као и обиљем укусног воћа и орашастих плодова. Становници долине Хунза укоренили су локалне производе да би осмислили врло здраву исхрану која се састоји од воћа, поврћа и орашастих плодова уз одређене количине меса с нултом употребом шећера.
https://sputnikportal.rs/20170508/hunzi-dugovecnost-1111090820.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/04/1131283362_116:0:1812:1272_1920x0_80_0_0_b5d2d0709a536ded6b22835dd07275ff.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија, друштво, живи свет и генетика
наука и технологија, друштво, живи свет и генетика
Због једног воћа најздравији људи на свету не знају за болести и живе више од сто година
Долина Хунза, у северном делу Пакистана који се граничи с Кином, дом је заједнице људи за које се верује да живе пуно дуже од просечног очекиваног животног века, у неким случајевима и више од сто година. Људи Хунза звани „Хунзукуш“ познати су као дуговечна заједница.
Исхрана и стил живота људи у долини Хунза доиста су врло јединствени. Њихова исхрана укључује биљке с фокусом на традиционалне технике конзервисања хране.
Кухиња Хунза базирана је на биљу, а посебно је усмерена на коришћење разних врста орашастих плодова. На пример, кључни састојци већине домаћих јела су свеже кајсије, сушене кајсије и уље њихових коштица. Долина Хунза пуна је десетина врста стабала кајсије, а њихова слаткоћа је без преседана.
Све добробити конзумирања кајсија
Бројне су здравствене добробити конзумирања кајсија јер су богате влакнима, витаминима А, Ц, Е као и калијумом. Становници долине Хунзе куну се у њихове здравствене добробити јер је познато да оне утичу на здравље црева, боре се против слободних радикала у телу, а нека истраживања чак сугеришу да њихово уље садржи хемијски спој амигдалин. Амигдалин се раније повезивао с борбом против рака. Верује се да је недостатак витамина Б-17 (амигдалин) повезан с настанком рака, а уље коштица кајсије управо садржи тај витамин.
Кајсије у долини Хунза се конзумирају у различитим облицима током сва четири годишња доба.
Током летњих месеци свеже кајсије се једу као међуоброк, а њихов сок је уобичајено пиће у домаћинствима. Свака породица током јула и августа суши кајсије на сунцу на крову своје куће при чему одваја семенке које се засебно конзумирају. Суве кајсије једу се као међуоброк током зиме и пролећа заједно са семенкама. Неке семенке се користе за израду уља које је „свети грал“ кухиње Хунза, а служи као основа за већину домаћих јела.
Уобичајена прерађена храна и грицкалице које налазимо у модерном свету још су новост у долини Хунза и конзумирају се прилично ретко. Међуоброк између оброка обично укључује једење воћа или орашастих плодова.
Традиционални залогаји долине Хунза су јабуке, трешње, ораси, коштице кајсија, бадеми, суве кајсије, дуд и сушене трешње итд. Сушење трешања, дуда, нарезаних јабука, парадајза као и лиснатог зеленог поврћа уобичајена је техника чувања хране. С обзиром на оштру зиму и недостатак хране током хладног времена, једини начин спремања намирница током летњих месеци је сушење на сунцу.
Месо се конзумира врло ретко јер је скупо због недостатка пашњака за стоку. Други важан аспект кухиње Хунза је недостатак шећера. Не постоји локално јело које садржи шећер. Чак се и најпопуларнији дезерт познат као „дирампит“ прави недељама од натопљених пшеничних зрна у води, а процес ферментације претвара бљутаву пшеницу у слатка зрна.
Упркосчињеници да остатак земље пије чај „chai“ са шећером, верзија Хунза „chai“ замењује шећер сољу. Традиционално у чај додају кашику пржених ланених семенки у праху јер је познато да семенке лана ублажавају болести срца, гојазности дијабетес.
Долина Хунза је мала заједница блиско повезаних људи и друштвено-економске разлике не постоје. Цела заједница функционише на основу заједничких уверења и заједничких вредности. Дакле, не постоји дефинисана социјална стратификација која доводи до униформности у заједници,
преноси „Јутарњи лист. Овај ниво једноставности и колективизма је утешан за чланове заједнице. Осим тога, јавни превоз је врло ограничен у том подручју, људи имају тенденцију да живе врло активан начин живота где је ходање уобичајено.
Телесно и ментално здравље особе директно зависи од њене исхране и начина живота. Верује се да људи из долине Хунза дугују своје добро здравље и дуговечност органској, непрерађеној, једноставној, али делотворној исхрани, као и свом активном начину живота.
Долина Хунза природно је благословљена сликовитом планинском лепотом као и обиљем укусног воћа и орашастих плодова. Становници долине Хунза укоренили су локалне производе да би осмислили врло здраву исхрану која се састоји од воћа, поврћа и орашастих плодова уз одређене количине меса с нултом употребом шећера.