- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Скандалозно откриће америчког новинара: Зеленски куповао руско гориво за амерички новац

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press Office via APПредседник САД Џозеф Бајден у Кијеву са украјинским председником Владимиром Зеленским
Председник САД Џозеф Бајден у Кијеву са украјинским председником Владимиром Зеленским - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски и његово окружење незаконито су присвојили минимум 400 милиона долара од средстава која су дата Украјини за куповину дизел горива, изјавио је амерички новинар и лауреат Пулицерове награде Симур Херш.
Према Хершовим тврдњама, Зеленски купује руско гориво које се плаћа новцем америчких пореских обвезника.

„Зеленски је куповао од Руса дизел гориво са попустом. А ко ће платити за гас и нафту? Ми“, цитира Херш изјаву једног „обавештеног америчког сарадника обавештајне службе“ у материјалу, објављеном на његовој страници на платформи Substack.

Амерички новинар истиче да је непознато колико украјинска страна плаћа по галону.
Он је нагласио да су Зеленски и многи из његовог окружења присвојили „небројено милиона америчких долара, који су биле намењени плаћању дизел горива“.
Херш је истакао да је, према једној од процена аналитичара ЦИА, прошле године било „присвојено најмање 400 милиона долара“.
Током посете Кијеву у јануару 2023. године, директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс предао је председнику Украјине списак од 35 високих украјинских званичника чија је корупција позната америчкој страни. Зеленски је био приморан да одговори на притисак Вашингтона и након тога је јавно отпустио 10 људи са листе коју је дао Бернс.
Амерички новинар је претходно, 8. фебруара, објавио своје истраживање о експлозијама на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, у којем је, позивајући се на извор, навео да су експлозивне направе испод цевовода у јуну прошле године поставили амерички војни рониоци, током војних вежби „Балтопс“, а да су их три месеца касније активирали норвешки специјалци.
Према наводима Херш,а одлуку о операцији донео је председник САД Џозеф Бајден, након девет месеци разматрања тог питања с представницима америчке администрације задуженим за питања националне безбедности. Пентагон је касније саопштио да САД нису умешане у диверзију на руским гасоводима.
Воз у покрету - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Специјална операција у Украјини
Златни воз Зеленског: У Пољској објављене фотографије дворца на шинама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала