- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бивши украјински премијер: Власти од 2014. године отеле од канонске УПЦ више од 600 храмова

CC BY 4.0 / Aniskov/cropped photo / Почајевска лавра
Почајевска лавра - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Пратите нас
Украјинске власти су од 2014. године отели од канонске Украјинске православне цркве више од 600 храмова, а преко сто их је спаљено и уништено, изјавио је бивши премијер Украјине Николај Азаров.
„Свештенике туку, убијају, трују гасом, шаљу у затвор, застрашују њих и њихове породице“, рекао је Азаров за Јутјуб канал Белта.
Према његовим речима, све је почело са доласком на власт Петра Порошенка који, како је рекао, нема ни части ни савести.
„Он је протува…. Чим су Американци обезбедили покриће почело је уништавање Украјинске православне цркве. Порошенко је издао наређење својим потчињенима, пре свега радикалним снагама и бандеровцима: Украјинска православна црква мора да се стопи са расколничком Православном црквом Украјине. Али, канони православља су постојани и УПЦ једноставно није могла да се стопи са ПЦУ. И тада је почео језив прогон до тада невиђен у свету“, рекао је бивши украјински премијер.
Он је додао да би исто било и у Белорусији да је тамо успео преврат попут украјинског Мајдана.
Према његовим речима, када је на власт дошао Владимир Зеленски који „никакве везе нема са религијом, вером, савешћу и моралом“, човек потпуно аморалан, прогон УПЦ настављен је новом снагом.
„Украјинске власти нису само ратни злочинци, они су издајници сопствене земље јер су кренули на веру, на религију“, рекао је Азаров и додао да власти у Кијеву крше законе јер делатност цркве немају право да се мешају ни СБУ ни регионалне власти.
Подсетимо, активно је прогон канонске цркве почео 2019. године када је тадашњи украјински председник Петар Порошенко добио томос о аутокефалности од цариградског патријарха Вартоломеја за стварање расколничке Православне цркве Украјине.
Позивајући се на везе канонске УПЦ са Русијом украјинске власти су у различитим деловима земље донеле одлуку забрани рада, а парламент је разматрао нацрт закона о фактичкој забрани у Украјини.
Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства, против неких су уведене санкције, спроводиле су се контраобавештајне активности, односно претреси код епископа и свештеника, у храмовима и манастирима а све с циљем да се пронађу докази „антиукрајинске делатности“.
Верници УПЦ - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
СВЕТ
Застрашујући западни експеримент у рангу доктора Менгелеа – овога пута на мети Руска црква /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала