Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Маске су пале – Брисел ни речи прекора Приштини, на Србију иде директно као револвераш

© AP Photo / Darko VojinovicАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Пратите нас
Смисао ангажовања ЕУ у дијалогу између Београда и Приштине је да Србија призна независност тзв. Косова. Отуда и претње Петера Стана само Србији ако не испуњава оно што је договорено у Бриселу и Охриду. Маске су пале – Брисел на Србију иде директно, као револвераш.
Ако је судећи по изјавама портпарола Европске комисије (ЕК) Петера Стана, ЕУ има чудан начин да трасира пут за нормализацију односа Београда и Приштине, процеса у коме је посредник више од десет година.
Само последња Станова изјава, а он је у оквирима бриселске бирократије задужен за изрицање званичних ставова Уније, може да послужи за пример у најмању руку чудног схватања мисије непристрасног посредника.
Када је говорио о последицама неиспуњавања договора постигнутих у Бриселу и Охриду, портпарол ЕК је потврдио да ће их бити, политичких, финансијских, као и последица по кредибилитет – али само по Србију. Ни једном речју није поменуо Приштину, иако косовски Албанци у теорији међународних односа могу да послуже као пословичан пример оних који не испуњавају преузете обавезе.
У последњих неколико година могли смо да се уверимо да у кризним ситуацијама и атмосфери подигнутих тензија за које је одговорна била искључиво Приштина, Стано или неки други бриселски званичник увек је апеловао на „обе стране“ да спусте тензије.

ЕУ као револвераш

Према речима политичког аналитичара Дејана Вука Станковића, овакав став ЕУ произилази из тога што је смисао европског посредовања то да Србија прихвати међународно-правни статус Косова као независне државе.
„Нема ту више чак ни много реторичких маски, нити пропагандних позиционирања. Сада се иде директно. Очигледно, у Бриселу више нема људи који су склони неком софистицираном тумачењу стварности, нијансама у јавној комуникацији или покушајима да се креира атмосфера која би постепено водила ка минимуму компромиса“, истиче Станковић.
Начин рада Брисела постао је, како Станковић каже, револверашки и Станово обраћање је у таквом духу.
„Оно је у духу плана који се нуди. Оно је у духу политике асиметрије у третману обе стране које су део преговарачког процеса. Сада смо, мислим, дошли у претпоследњу или последњу фазу намере ЕУ и САД да Косово легитимишу као независну државу и зато је и реторика таква“, објашњава наш саговорник.
На пропусте или инциденте које изазива Приштина, Брисел и Вашингтон увек ће зажмурити на оба ока њих само занима да Београд, директно или индиректно да зелено светло косовској независности. Албанцима ће толерисати све, а Србе ће опомињати да могу да изгубе политички кредибилитет и да могу да буду политички и економски изоловани, закључује Станковић.

ЕУ је горела од жеље да кажњава Србију

Адвокат Бранко Павловић наглашава термин „политичка обавеза“ коју је Стано у свом обраћању изговорио – то потврђује тезу да не постоји никаква правна обавеза везана за бриселске и охридске договоре, каже он.
Тон у Становој изјави такав је зато што су европске бирократе у уверењу да је Србија близу да поклекне, да се ради о финишу одрицања Србије од Косова и Метохије. Овакво уверење, према Павловићевим речима, произилази из става да је пристајање Србије да се измени Поглавље 35 први пут добијен правни основ да Београд буде санкционисан због пружања отпора у чувању суверенитета.
„Пошто су горели од жеље да нас кажњавају и раније, претпостављам да се сада, психолошки, толико радују што су стекли могућност кажњавања да то не могу ни дипломатски да прикрију“, каже Павловић.
О томе да Брисел има двоструке стандарде када су у питању поступци Београда и Приштине, не треба трошити речи, закључује наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала